Виж сега, моето момиче

В началото н 18 век – 1718 година, ако трябва да сме точни, едно британско лейди – Мери Монтагю, съпруга на британския посланик в Османската империя, пише забележително писмо до своята приятелка Сара Чизуел.

„С риск да те смутя“, казва Мери, „ще ти кажа нещо, заради което ще пожелаеш да си тук. Едрата шарка, толкова фатална и разпространена сред нас, тук е съвсем безвредна заради едно одраскване, както тукашните го наричат. Има жени, които правят тая процедура всеки септември и хората ги викат, за да я направят на семействата им. Събират се с тая цел – обикновено 15-16 души, и идва старата жена с черупка от орех, в която има най-добри образци от вариола. Отваря вените с игла и после на върха на иглата слага малко от материала и го вкарва вътре. Това боли не повече от обикновена драскотина. Завързва раната с куха част от ореховата черупка и прави същото на още няколко места.

След одраскването децата продължават да играят заедно в добро здраве до вечерта, когато започва треска и два, по- рядко три дни те остават на легло. Появява се блед обрив, не повече от 20-30 пъпки на лицето, но след осем дни те са здрави. Всяка година хиляди минават през тоя обичай… Няма данни някой да е умрял след него и можеш да си представяш колко съм доволна, че експериментът е толкова сигурен, защото възнамерявам да подложа на него и малкия си син. Аз съм достатъчно голям патриот, за да пренеса тази полезна процедура като мода в Англия…“.

Ако вече сте забравили през коя година се развива това – припомням. 1718 година. По това време българското население масово живее в кирпичени постройки, много често – с все животните в тях в по-студените месеци, и се храни предимно с корени, ряпа и каквото друго успее да отгледа в земята. Обаче, забележете, ваксинира се срещу едра шарка посредством черупка от орех и игла. Това така впечатлява съпругата на британския посланик, че тя си мечтае да пренесе тази хендмейд ваксинационна практика не къде да е, а в Англия, която по това време вече е кралство.

Превъртаме бързо напред до 2023-та година и се озоваваме в Република България, която, както всички знаем, е най-великата страна на света, има най-хубавата природа, най-уникалните розови домати, най-истинските хора (всички други нации са фалшиви, само българите са оригинал), най-древният език, най-лековитата ръченица, най-вкусните краставици, най-дълбокото интуитивно познание по въпроси от световна величина, като Дълбоката държава, двойниците на Елвис Пресли и кралица Елизабет, и най-вече експертиза по всички възможни възпроси, свързани с всички възможни ваксини на света.

Ваксини ли казах?

Прощавайте, дано някой от тук присъстващите не развие страничен ефект от самата дума „ваксини“, защото ваксините имат магическата способност да разболяват неваксинираните хора, които общуват с ваксинирани.

Знам, че звучи сложно, но реално не е, просто трябва да си отворите очите за истината – ако вие не сте ваксинирани, но, не дай си Боже, говорите с ваксиниран човек, малките количества ваксина, изпаряващи се от неговия дъх, ще полепнат по кожата ви и ще ви заразят безвъзвратно и завинаги. Разбира се, винаги можете предварително да се противопоставите на тази опасност, като увиете главата и тялото си с алуминиево фолио и ходите така навсякъде, защото здравето, все пак, е най-важно и българинът по принцип за здравето си е готов на всичко, дори да пие белина.

Но да се върнем на ваксините.

Знаете ли откъде идва думата „ваксина“? Идва от латинската дума „вакка“, което означава крава. Именно от пробите от кравешка едра шарка най-общо казано е извлечена първата ваксина срещу човешката едра шарка – оттам и името на това изумително откритие, което е спасило животите на хиляди хора, включително и в България.

Ако не сте виждали как изглежда човек, болен от едра шарка, можете да видите в Гугъл, и после да благодарите на Едуард Дженър, лекарят, който през 1798 година (80 години, след като Мери Монтагю е гледала как старите жени в България драскат децата с итла, натопена в образец от вариола) не се погнусява да вземе материал от пъпките на една доячка, заразена с кравешка едра шарка, и да зарази с този материал – съвършено умишлено – едно 8-годишно момче. След като то оздравява, Дженър не се спира и го заразява и с човешка едра шарка, не защото е някакво адски гадно копеле, а защото е наблюдавал неколкократно как доячките, заразени с кравешка едра шарка, НЕ се разболяват от смъртоносната едра шарка.

Това се нарича научно откритие (сравнително непопулярен в България процес, като изключим соларния чадър, изработен от група учени от София тех парк преди няколко години). Дори да забравите всичко това на мига, редно е поне да запомните, че благодарение на това откритие, болестта едра шарка е обявена за изчезнала от лицето на Земята през 1980 година.

За сравнение, антиваксърите са се увеличили обратно пропорционално на едрата шарка и в днешно време можем да ги видим да заразяват с псевдознанията си всичко живо, до което се докопат.

Представете си сега да бях написала всичко това като статус във Фейсбук. Под него хиляди българи, носители на висока фейсбук експертиза по отношение на ваксините, щяха да се смеят и да пишат, че имат братовчед, прекарал вариола (имайки предвид варицела), и не е било нищо особено, или че едрата шарка никога не е съществувала, или че е можело хората да се излекуват от нея с далеч по-безопасни методи, като отвара от омайниче или счукан чесън, изяден по пълнолуние, а в по-тежките случаи – например когато човекът е агонизирал, покрит с мехури, е можело просто да го напръскат с мълчана вода и да ударят едно хоро до главата му, и да го оставят организмът му сам да пребори вариолата.

Недоверието, което българските граждани има към ваксините, е едно от най-високите в света. Според едно проучване, в България между 12% и 15% от хората са антиваксъри, като подобна мащабна антиваксърска настройка има в много малко други страни – донякъде в Сърбия, Македония, Румъния и Молдова, но все пак у нас антиваксърите са най-силни и, както казва главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, „българският антиваксър не може да бъде победен с наука“.

Обратното обаче е напълно възможно. Българският антиваксър може лесно да победи науката, аргументите и доказателствата, единствено като пише „всичко е от ваксините“ и слага много удивителни и главни букви.

Не сте ли забелязали например, че под всяка новина за починал човек – у нас или някъде по света – веднага ще довтаса Павлина Иванова от Силистра, която ще напише „НИКОЙ НЕ КАЗВА ВАКСИНИРАН ЛИ Е БИЛ!!“ и с това ще посее семето на огромно съмнение, че височинната травма от падането от 18-я етаж например НЕ Е БИЛА ДОСТАТЪЧНА, за да може човекът да умре. Най-вероятно умрелият е бил И ваксиниран срещу Ковид, но никой не смее да го изрече на глас – освен, разбира се, нашата смела Павлина.

Но това не е всичко, за което ваксините са виновни.

Детето ви ИЗВЕДНЪЖ е почнало да се тръшка и реве, а довчера е било на мама душичката послушна? ВАКСИНИТЕ СА ВИНОВНИ! (а не факта, че детето е на 3).

Отключили сте диабет? АМИ ТАКА Е, КАТО СЕ ВАКСИНИРАТЕ С ТЕЖКИ МЕТАЛИ. (Яденето на боклуци, тютюнопушенето и всякакви други вредни навици нямат общо).

Имате приятелка медицинска сестра, която ви казва, че ваксините причиняват аутизъм? РАЗБИРА СЕ, СЛУШАЙТЕ НЕЯ, А НЕ ЛЕКАРЯ СИ, и не го ваксинирайте това дете.

Около трима души на 1000 ще умрат, ако се разболеят от морбили, но едва ли това ще сме точно ние, защото ние сме българи и не умираме от такива неща. Пък и и все пак естественият имунитет си е най-хубавото нещо на света, без значение колко куци и увредени ще бъдем, след като изкараме полиомиелит например. Важното е, че няма да сме вкарали отрова в този храм на здравето, който редовно замеряме с кренвирши, мазни банички и евтина водка – нашето тяло. 

В разгара на пандемията от Ковид, когато ваксините вече бяха станали достъпни, един фризьор компетентно ми каза, че тези, които се ваксинират, ще започнат да падат безжизнени по улиците до 1 година.

Разказваше го на всеки, когото подстригваше, говореше разпалено за шипчести протеини, естествен имунитет, тайни видеа, до които само той, като фризьор, имаше достъп, невероятно елитарни експертизи, незнайно защо написани само на руски език, предавания, излъчвани по китайската телевизия, в които ваксинирани хора умират в адски мъки, и не пропускаше да дава примери как негови наивни клиенти, побързали да си сложат ваксина, ВЕЧЕ имат непоправими странични ефекти, и горчиво съжаляват, НО КОЙ ДА СЛУША.

Минаха няколко години оттогава и той все още обещава, че ваксинираните всеки момент ще започнат да падат по улиците, а в свободното си време продължава да гледа тайни видеа, които разкриват истината за тайните тунели под Белия дом, през които пренасят бебетата, ликвидирани с графен оксид.

Аз, между другото, не съм изцяло спряла да ходя при него. Понякога, когато ми се прииска да се запозная с най-новите конспирации за света около нас, отивам точно там. Човек все пак трябва да знае сред какви хора живее, защото иначе, като се затвори в балона си от ваксинирани приятели, които гледат Панорама, почва да си въобразява, че всичко е наред.

И понякога, след един такъв сблъсък с уличната ваксинационна експертиза на населението, ми се иска да напиша в небето от коприна кратко обръщение, което ще гласи следното:

Скъпи родители,

искате детето ви да живее възможно най-екологично и органично, за да е здраво и да има шанс да стане дълголетник? Тогава го ВАКСИНИРАЙТЕ, по дяволите, защото колкото и амарант и биологично чисти моркови да му давате, бъдещето, в което децата, които нямат ваксини срещу коклюш и хепатит, ще са повече от тези, които имат, е съвсем обозримо. Това на прост език означава, че научните открития, които хората са направили преди да има Фейсбук, ще бъдат занулени, а с тях – и целокупното човечество.

И после, като видя, че България продължава да е на първо място по смъртност вследствие на напълно предотвратимия посредством ваксина рак на маточната шийка, си викам – а може би така ще е по-добре.

В края на краищата, вероятно е по-добре да пробваме да произлезем от първичния бульон отново и този път дано се справим малко по-добре.

Приказката разказа Красимира Хаджииванова

Автор: Красимира Хаджииванова

На 7 октомври 2023 г. в Sofia Live Club на „ВИЖ СЕГА, МОЕТО МОМИЧЕ“ ни събра една кауза – тази за защитата на бъдещето на децата ни.

През призмата на популярния формат Пощенска кутия за приказки Александра Сърчаджиева, Силвия Петкова, Оля Малинова, д-р Мила Бобадова (Козата Ани, с “приказката” на Елисавета Белобрадова), Красимира Хаджииванова и Гери Турийска ни разказаха истории за майки и деца, за страхове и смелост, за трудности и малки победи.

Специални гости, които застанаха зад инициативата, бяха доц. д-р. Михаил Околийски, зам. министър на здравеопазването, Майк Мориси, главен изпълнителен директор на Европейската организация за борба с рака (European Cancer Organisation) и д-р Христиана Бацелова, специалист по епидемиология. 

Смяхме се, плакахме, споделяхме и най-важното – информирахме се за най-иноватияния начин, по който можем да защитим бъдещето на децата си – 9-валентната ваксина срещу HPV, която предпазва от развитие на HPV-свързани онкологични и други заболявания.

От началото на септемри, подобно на страните в Европейския съюз, модерната защита е напълно безплатна и в България – за всички момичета от 10 до 14 ненавършени години и се поставя от личния лекар.

Ваксината е препоръчителна и за момчета, както и за хора в зряла възраст. 

Никога не е късно да се защитиш!

Често задавaни въпроси за HPV

Попаднали в организма, някои типове HPV инфектират здравите клетки и предизвикат тяхното неконтролирано размножаване. Имунната система обикновено ги разпознава и изчиства. Понякога, обаче, инфекцията с вируса може да остане в организма, да навлезе в клетките и да промени тяхната генетична информация – ДНК-то. В този случай, здравите клетки се променят в предракови клетки, които може да се изменят в ракови. Инфекцията с HPV често протича безсимптомно – в някои случаи от момента на инфекция с вируса до развитието на раково заболяване могат да минат 20 или повече години. Не може да се определи кои инфекции с човешки папилома вирус ще доведат до рак или друг здравословен проблем.

Повечето хора с HPV не знаят, че са носители на инфекцията, тъй като тя често не предизвиква симптоми. Някои хора разбират, че са заразени с HPV, чак когато имат поява на генитални брадавици. При жените, HPV може да се открие при необичаен резултат от цитонамазка. Други могат да разберат едва след като са развили по-сериозни здравословни проблеми, като например рак. Четири от всеки 10 случая на рак, свързан с HPV, са при мъже. Понастоящем няма скрининг за тези видове ракови заболявания.

Най-често срещаният, но не единствен, начин на предаване на човешки папилома вирус (HPV) е по сексуален път. Други форми на предаване на вируса могат да бъдат контакт кожа-кожа (допир) и кожа-лигавица. Тъй като инфекцията с HPV протича безсимптомно, човек може да бъде заразен с вируса и да бъде преносител без да знае за това.

Ваксинацията е най-ефективният начин за предотвратяване на инфекция с вируса и последващата поява на свързани с него заболявания и при двата пола, включително генитални и анални брадавици, цервикален рак и други видове рак, причинени от HPV. Обикновено, ваксината срещу HPV се поставя преди лицата да бъдат изложени на риск от заразяване с вируса - при девойки и младежи на възраст между 10 и 13 години, съобразно националния имунизационен календар. В България, Министерството на здравеопазването осигурява безплатна ваксина срещу HPV на момичета на възраст 10-13 години, а лицата извън тази група, включително момчетата, могат да поръчат ваксината от всяка аптека в страната.

Използването на презервативи не е 100 % ефективно за предотвратяване на инфекция с вируса. Това е така, защото HPV може също да засегне кожата в съседните области, които остават незащитени.

Инфекциите с HPV не причиняват видими симптоми или проблеми. Понякога, обаче, те могат да останат в организма и след години да причинят някои сериозни заболявания като генитални брадавици, рак на маточната шийка, рак на вулвата, рак на вагината, рак на ануса, рак на пениса.

Инфекцията с човешки папилома вирус (HPV) може да доведе до развитието на няколко вида ракови заболявания като рак на маточната шийка, вулвата, вагината, пениса, ануса и устната кухина. Много от тези видове рак се развиват тихо и могат да бъдат открити години или дори десетилетия след заразяване с вируса. Инфкецията с HPV не изгражда траен имунитет и при бъдеща среща с вируса, лицата са изложени на повторен риск от заразяване. Само ракът на маточната шийка може да бъде открит рано със скрининг тест. Другите видове рак, причинени от HPV, може да не бъдат открити, докато не станат по-сериозни. Това прави профилактиката с HPV ваксинация още по-важна.

Понастоящем в Европейския съюз (ЕС) има три лицензирани, доказано безопасни и ефективни HPV ваксини: 9-валентна HPV ваксина, 4-валентна HPV ваксина и двувалентна ваксина. И трите HPV ваксини предпазват от HPV типове 16 и 18, които причиняват повечето HPV ракови заболявания. 4-валентната ваксина осигурява защита срещу два допълнителни типа HPV, които причиняват над 90% от гениталните брадавици (типове 6 и 11), а 9-валентната ваксина осигурява най-широката защита, предпазвайки имунизираните лица от най-честите ракови и други заболявания, които инфекцията с HPV може да причини - (6,11,16,18, 1, 33, 45, 52, 58). 4-валентната и 9-валентната ваксини се прилагат и при двата пола.

В България е налична 9-валентната ваксина за имунизация на момичета и момчета над 9 годишна възраст. Ваксината се осигурява безплатно през личния лекар по Националната програма за превенция на рак на маточната шийка на момичета между 10 и 13 години.

Лицата, които не попадат в Националната програма, могат да поръчат ваксината във всяка аптека в страната и да им бъде поставена от личния лекар или друг медицински специалист.

HPV ваксините са сред най-безопасните и най-тестваните ваксини, лицензирани някога. Всяка ваксина срещу HPV е щателно тествана за безопасност и ефективност в клинични изпитвания, преди да бъде лицензирана и представена на широката публика. Първата HPV ваксина е одобрена за употреба през 2006 година, като проследяването на безопасността на HPV ваксините продължава във всяка страна след въвеждането им. Над 156 държави по света имат имунизационни програми срещу HPV, сред които Австралия, Канада, Швеция, Дания, Обединеното кралство, Португалия и др.

Всяко сериозно събитие след имунизация, което потенциално може да бъде свързано с ваксината, се разследва от Глобалният консултативен комитет на Световната здравна организация за безопасност на ваксините (GACVS), който разглежда колко често са се случвали такива събития преди и след въвеждането на ваксината. Не са установени тежки или сериозни нежелани реакции.

Както всички други ваксини и лекарствени продукти, ваксините срещу HPV имат странични реакции, като най-честите такива са болка в мястото на убождане, зачервяване, главоболие. Глобалният консултативен комитет за безопасност на ваксините (GACVS) и Европейската агенция по лекарствата считат ваксините срещу HPV за изключително безопасни.

Не. Правилното използване на презерватив по време на всеки сексуален контакт може да помогне за предотвратяване на предаването на HPV, но не може да осигури 100% защита от инфекция с вируса, поради факта, че HPV се предава и чрез контакт кожа-кожа и може да засегне кожата в съседните области, които остават незащитени от презерватива.

Не. Клиничните изпитвания преди първата HPV ваксина да бъде лицензирана през 2006 г., проследяването на безопасността и прилагането на ваксината в реалната практика потвърждават, че HPV-ваксинацията не причинява никакви репродуктивни проблеми.

Напротив, HPV ваксинацията би могла да предпази плодовитостта, като предотвратява предракови цервикални лезии и рак на маточната шийка. Хирургичното лечение на предракови лезии на шийката на матката по време на бременност може да доведе до преждевременно раждане и загуба на плода, а лечението на рак на шийката на матката (отстраняване на шийката на матката и матката, химиотерапия и/или облъчване) оставя жената неспособна да ражда повече деца.

Не. 4-валентната и 9-валентната ваксини съдържат вирусоподобни частици, произведени от протеиновата обвивка на всеки тип HPV във ваксината.Тези ваксини не са живи ваксини, не съдържат ДНК на вируса и не могат да причинят HPV инфекция или рак. При ваксинация срещу HPV, тялото реагира като произвежда антитела, които помагат на имунната система да се бори с HPV инфекцията при среща с истинския вирус.

Ваксините срещу човешки папилома вирус (HPV) са ефективни и могат да предотвратят повече от 90% от раковите заболявания, свързани с вируса.

HPV ваксинацията е препоръчана за първи път през 2006 г. и в страните с висок ваксинационен обхват като Швеция, Дания, Австралия и Канада, инфекциите с типовете HPV, които причиняват повечето ракови заболявания и генитални брадавици, са намалели с 88% сред тийнейджърките и 81% сред младите възрастни жени. HPV ваксинацията също е намалила броя на случаите на предракови заболявания на шийката на матката при млади жени.

Защитата, осигурена от HPV ваксината, е дългосрочна. Хората, които са получили HPV ваксина са били проследявани поне около 12 години след поставянето ѝ и тяхната защита срещу HPV е все още висока.

Не. HPV ваксините се проследяват за безопасност и ефективност от както момента на тяхното създаване и след получаване на разрешение за употреба. Всички съобщени случаи на съмнения за връзка между поставяне на HPV ваксина и отключване на автоимунно заболяване са щателно прегледани и такава връзка не е доказана.

Над 156 държави и територии по света имат действащи Национални програми за имунизация срещу човешки папилома вирус (HPV), сред тях са Швеция, Обединеното кралство, Дания, Португалия, Испания, Италия, Германия, Норвегия, Канада, Австралия, Туркменистан и други. В Северна Македония ваксинацията срещу HPV е задължителна.

В страни като Обединеното кралство, където Националната програма е добре развита, ваксинацията срещу HPV се осигурява както на момичета, момчета, млади жени до 26 годишна възраст, които са изпуснали ранната ваксинация и рискови групи като хомосексуални мъже до 45 годишна възраст.

Да. Няколко типа HPV са пряко свързани с развитието на различни видове рак при мъжете: рак на пениса, рак на ануса, както и рак на гърлото. Много от тези видове рак се развиват тихо и могат да бъдат открити години или дори десетилетия след излагане на HPV. Четири от всеки 10 случая на рак, свързан с HPV, са при мъже. Понастоящем няма скрининг за тези видове рак при мъжете и няма лечение за HPV след заразяване с вируса. Това прави профилактиката с HPV ваксината и при момчетата още по-важна. В много страни като Обединеното кралство, Австралия и други, момчетата са включени в Националните имунизационни програми срещу човешки папилома вирус.

HPV ваксините могат да се прилагат на лица, момичета и момчета, след 9-годишна възраст. Ваксинацията срещу HPV се препоръчва да бъде извършена преди навършване на 14 годишна възраст, така че всички подрастващи да са защитени от HPV инфекции, които могат да причинят рак в по-късен етап от техния живот.

Жените и мъжете, които не са се ваксинирали в препоръчана възраст, също имат полза от поставяне на ваксината, тъй като дори и да са заразени или били заразени с един или повече от типовете HPV, ваксината им осигурява защита срещу другите типове HPV, към които е които лицата не са били изложени.

Мит:
Една от причините ваксината срещу HPV да е противоречива е, че предотвратява полово предавана инфекция, което кара някои хора да вярват, че е неподходяща за деца.

Всъщност, ваксината осигурява най-ефективна защита, ако е поставена много преди започването на сексуален живот.

Проучванията показват, че поставянето на ваксината срещу HPV не насърчава започването на сексуален живот в по-млада възраст. Това, което прави е да осигурява защита срещу вирус, с който 8 от 10 души ще се заразят и да предпази от свързаните с HPV генитални брадавици и ракови заболявания в по-зряла възраст.

Ваксината срещу човешки папилома вирус се поставя напълно безплатно по Национална програма за превенция на рак на маточната шийка на момичета между 10 и 13 години от личния лекар. Лицата извън програмата, могат да намерят ваксината във всяка аптека в страната и да им бъде поставена от личния лекар или друг медицински специалист.

Проучванията показват, че имунитетът след имунизация с HPV ваксината продължава най-малко 10 години. Няма признаци, че защитата от ваксината намалява при тези, които са ваксинирани и много експерти вярват, че ваксината ще се окаже ефективна в продължение на няколко десетилетия, осигурявайки потенциално доживотна защита.

В някои от страните, в които ваксината срещу HPV се прилага от дълго време се наблюдава драстичен спад в HPV-свързаните заболявания. В Англия 8 години след въвеждането на ваксинацията, HPV-инфекциите, причиняващи рак, са намалели с 86% сред жените на възраст от 16 до 21 години. В Австралия, процентът на заразяване с HPV е спаднал от 22,7% до 1,1% сред жените на възраст от 18 до 24 години между 2005 и 2015 г. В Шотландия предраковите образувания, свръзани с рак на матоната шийка са намалели с 89%.

Да. В идеалния случай жените и мъжете трябва да получат ваксината, преди да станат сексуално активни и да бъдат изложени на HPV. Лицата, които са сексуално активни, също могат да се възползват от ползите на ваксинацията, като бъдат защитени от типовете, с които не са заразени. Не се изисква тест за наличие на HPV. В страните, в които се ваксинират и момчета и момичета до 14 години, както и лица над тази възраст, се наблюдава спад на HPV-свързаните заболявания – такива страни са Швеция, Австралия, Дания, Канада, Нова Зеландия.

Задължителните ваксини или тези, които са в Националния имунизационен календар на Република България се заплащат от държавата и са безплатни за всички български граждани. Препоръчителните ваксини се наричат така, защото не са задължителни за всички (новородени и реимунизации за възрастни), а само за определени уязвими групи от населението (напр. ваксината срещу грип за възрастни, хронично болни или лица с имунна недостатъчност, ваксината срещу хепатит А – за пътуващи, ваксината срещу ротавируси – за кърмачета и малки деца на възраст 6 – 24 седмици и др.)

Фактът, че са препоръчителни, няма нищо общо с каквато и да е опасност или риск от тях – разликата е, че те са предназначени за ограничен брой лица. Като незадължителни, тяхната стойност в някои случаи се заплаща от ваксинирания (за разлика от задължителните ваксини, които се поставят безплатно). Заплащането от ваксинирания (или неговите родители) се разглежда като поемане на лична отговорност за собственото си (или на детето си) здраве. С други думи, желаещият да се ваксинира проявява и лична активна загриженост за предотвратяване на бъдещи тежки заболявания.

Ваксината срещу човешки папилома вирус (HPV) е част от препоръчителните ваксини, но е напълно безплатна за момичета от 10 до 13 годишна възраст по Националната програма за превенция на рака на маточната шийка.

Поставяне на HPV ваксина по време не бременност не се препоръчва. Дори и ваксината да е била поставена по време на бременност, се препоръчва ваксинирането да се отложи до приключване на бременността.