Доц. д-р Йорданка Узунова, дм: Много държави са изкоренили чрез ваксина видовете рак, свързани с HPV

Мит е, че няма смисъл от ваксиниране, ако вече водите полов живот

Педиатърът доц. д-р Йорданка Узунова работи в болница „Лозенец“ от 1999 г., като в момента завежда Клиниката по педиатрия в лечебното заведение и преподава в Медицинския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

Доц. Узунова е представител на Българската педиатрична асоциация в Коалиция HPV, чиято цел е да промотира в обществото превенцията на заболявания, свързани с човешкия папилома вирус (HPV). Разговаряме с доц. Узунова по повод Европейската седмица за превенция на рак на маточната шийка (22 – 28 януари).

Доц. Узунова, каква е причината за ниското ваксинално покритие срещу HPV?

Причината не е само една. Първият проблем е, че у нас доверието към ваксината срещу HPV бе подкопано от едно неблагополучие преди около 20 години, което беше представено доста спекулативно в медиите. Този случай отблъсна лекарите и родителите от ваксинацията. Затова, ако през периода 2006 – 2008 г. имахме около 20% ваксинално покритие срещу HPV сред момичетата, в момента то е спаднало до 1 – 1,5%.

Проблем е също, че нито един педиатър или друг специалист в доболничната или в болничната помощ не може да поставя ваксина. По закон това се възлага само на общопрактикуващите лекари.

Националната програма за превенция на рака на маточната шийка дава възможност за безплатно ваксиниране срещу HPV – в началото само на момичета на 12 и 13 г., а в момента на момичета между 10 и 14 години. Понеже програмата е за превенция на рака на маточната шийка, затова се ваксинират само момичета. Ние от Педиатричната асоциация неслучайно сме се включили в Коалиция HPV. Осъзнаваме ясно, че HPV предизвиква не само рак у жените и че трябва да се ваксинират и момчетата. Целта ни е да тръгнем по пътя на развитите държави, в които има над 90% ваксинално покритие срещу HPV и където вече няма рак на шийката на матката и други видове рак, свързани с човешкия папилома вирус. Докато в България всеки ден умират жени от рак на маточната шийка и за съжаление сме на 3 – 4 място по този отрицателен показател в световните статистики.

Как виждате решаването на този проблем?

Трябва да се проведе сериозна информационна кампания за нуждата от ваксинална превенция на свързаните с HPV заболявания и за абсолютната безопасност на ваксината. Тази кампания трябва първо да е насочена към лекарите – общопрактикуващи, педиатри, акушер-гинеколози, които биха могли да са водещи в промотирането на ваксинацията срещу HPV. Включвам и гинеколозите, защото, когато се говори за рак на шийката на матката, родителите обикновено слушат акушер-гинеколога си. Само че не всички акушер-гинеколози са добронамерени към тази ваксина, както и някои джипита и педиатри. Едва след като сме провели информационната кампания сред лекарите, трябва да я разширим сред пациентите.

Понеже не всички общопрактикуващи са съгласни да поставят ваксини на деца, трябва да дадем възможност и на други медицински звена да го правят. Ваксината срещу HPV е по програма и е платена от Министерство на здравеопазването, така че е логично да може да се поставя и от лекари с други специалности и в други лечебни заведения. Например в кабинетите на педиатрите и акушер-гинеколозите от доболничната помощ, както и при други лекари, които не само да могат да убедят родителите в необходимостта й, но и да имат право да поставят ваксината срещу HPV.

Да вземем препоръчителната ваксина за грип, която не се заплаща от Здравната каса и липсва в пакета услуги за детската възраст. Тя се отпуска безплатно само за възрастни над 65 години. Но ако си закупите ваксината, всеки лекар може да ви я постави. Докато ваксината срещу HPV може да се постави само от общопрактикуващ лекар. Това силно ограничава процеса, тъй като не всички лекари са запознати с ползите, не се наемат да ваксинират деца, а когато изпратят детето на педиатър, той не разполага с ваксината.

Третото ограничение е финансово и то не е маловажно, защото в целия свят терапевтичният алгоритъм се гради на няколко принципа, като не на последно място е финансовата обосновка. А в България общопрактикуващият лекар получава само четири лева за убеждаването на обичайно съпротивляващия се родител в ползите от ваксината, за прегледа на детето, за поставянето на ваксината срещу HPV и за нейното отчитане със всички документи. Дори заплащането на ваксинирането срещу Ковид е 10 лева, макар че и това е малко. Само за разясняването на ползата от ваксината трябва да се отделят поне 15 – 20 минути. В същото време пред кабинета чакат други пациенти. Дали при това положение общопрактикуващият лекар ще има време да убеждава когото и да било в ползите от ваксината, за да получи за това само 4 лева?!

Ваксината, която се използва в България срещу HPV, от колко модификации на вируса предпазва и от колко заболявания, освен от рак на маточната шийка?

Основните канцерогенни типове HPV са 16 и 18 и те присъстват във всички ваксини срещу HPV. От миналата година ваксината, която се поставя по програма, е деветвалентна – предпазва от девет от най-опасните щамове. Ето защо дава възможност за превенция на много онкологични заболявания.

Персистираща инфекция с HPV може да доведе до рак на маточната шийка при жените и до много други видове рак при мъже и при жени. Това са рак на ануса, който е свързан в над 90% от случаите с HPV, рак на орофарингса, на пениса (при 40% от случаите), на вагината, както и неприятни хронични заболявания като гениталните брадавици.

Националната програма за превенция на рака на маточната шийка бе удължавана няколко пъти от 2006 г., като сега е продължена до 2024 г. Но целевата група са само момичета от 10 до 14 години. Момчетата не са включени, а е съвсем резонно ваксината срещу HPV да се поставя и на момчета, тъй като те разпространяват вируса, а и са потърпевши от различни видове рак, свързани с HPV.

Възможно ли е родители на момчета да им купят ваксини срещу HPV и да им ги поставят?

Да, това се прави, особено от родители, които са живели в чужбина и знаят, че там ваксинацията се извършва и на момчетата, и на момичетата. Поне десет държави в Европа имат програми за ваксиниране на момчета и момичета срещу HPV. Затова много българи си купуват ваксината, макар че не е евтина (над 200 лева) и тя се поставя според възрастта на две или на три дози, което прави понякога над 600 лева. А тази цена може да възпре част от родителите да я купят, въпреки че са загрижени за здравето на децата си.

Аз лично съм убедена и лобирам ваксината срещу HPV да не се поставя само по програма, а да стане задължителна и за момичета, и за момчета. Практиката показа, че когато ваксините са препоръчителни, нито лекарите, нито пациентите са достатъчно мотивирани да ги правят. Но когато ваксините са задължителни, процентът на ваксиналното покритие е доста по-висок.

Само за 10 – 14-годишни ли е предназначена HPV-ваксината?

Не, това е просто целевата група в програмата срещу рак на маточната шийка. Ваксината срещу HPV се поставя от 9 до 45-годишна възраст. Сред българското население битува мит, че след като мъж или жена вече са започнали сексуални контакти, няма смисъл от тази ваксина. Това е напълно погрешно. Ваксината срещу HPV предпазва дори ако вече сме се заразили от един щам на вируса. Разбира се, ваксината не лекува, но помага да се изгради имунитет към най-опасните щамове на човешкия папилома вирус.

За щастие, много млади жени и мъже искат да се предпазят и си купуват ваксината срещу HPV. Но ваксиналното покритие в България е далече от необходимото. Така че Коалиция HPV планира да започне сериозна информационна кампания сред лекари и пациенти, както и сред управляващите и хората, които изготвят Националния рамков договор между Здравната каса и Българския лекарски съюз. Защото и адекватното финансиране на ваксинацията е много важно за нейния успех.

Източник: Портал на пациента

Често задавaни въпроси за HPV

Попаднали в организма, някои типове HPV инфектират здравите клетки и предизвикат тяхното неконтролирано размножаване. Имунната система обикновено ги разпознава и изчиства. Понякога, обаче, инфекцията с вируса може да остане в организма, да навлезе в клетките и да промени тяхната генетична информация – ДНК-то. В този случай, здравите клетки се променят в предракови клетки, които може да се изменят в ракови. Инфекцията с HPV често протича безсимптомно – в някои случаи от момента на инфекция с вируса до развитието на раково заболяване могат да минат 20 или повече години. Не може да се определи кои инфекции с човешки папилома вирус ще доведат до рак или друг здравословен проблем.

Повечето хора с HPV не знаят, че са носители на инфекцията, тъй като тя често не предизвиква симптоми. Някои хора разбират, че са заразени с HPV, чак когато имат поява на генитални брадавици. При жените, HPV може да се открие при необичаен резултат от цитонамазка. Други могат да разберат едва след като са развили по-сериозни здравословни проблеми, като например рак. Четири от всеки 10 случая на рак, свързан с HPV, са при мъже. Понастоящем няма скрининг за тези видове ракови заболявания.

Най-често срещаният, но не единствен, начин на предаване на човешки папилома вирус (HPV) е по сексуален път. Други форми на предаване на вируса могат да бъдат контакт кожа-кожа (допир) и кожа-лигавица. Тъй като инфекцията с HPV протича безсимптомно, човек може да бъде заразен с вируса и да бъде преносител без да знае за това.

Ваксинацията е най-ефективният начин за предотвратяване на инфекция с вируса и последващата поява на свързани с него заболявания и при двата пола, включително генитални и анални брадавици, цервикален рак и други видове рак, причинени от HPV. Обикновено, ваксината срещу HPV се поставя преди лицата да бъдат изложени на риск от заразяване с вируса - при девойки и младежи на възраст между 10 и 13 години, съобразно националния имунизационен календар. В България, Министерството на здравеопазването осигурява безплатна ваксина срещу HPV на момичета на възраст 10-13 години, а лицата извън тази група, включително момчетата, могат да поръчат ваксината от всяка аптека в страната.

Използването на презервативи не е 100 % ефективно за предотвратяване на инфекция с вируса. Това е така, защото HPV може също да засегне кожата в съседните области, които остават незащитени.

Инфекциите с HPV не причиняват видими симптоми или проблеми. Понякога, обаче, те могат да останат в организма и след години да причинят някои сериозни заболявания като генитални брадавици, рак на маточната шийка, рак на вулвата, рак на вагината, рак на ануса, рак на пениса.

Инфекцията с човешки папилома вирус (HPV) може да доведе до развитието на няколко вида ракови заболявания като рак на маточната шийка, вулвата, вагината, пениса, ануса и устната кухина. Много от тези видове рак се развиват тихо и могат да бъдат открити години или дори десетилетия след заразяване с вируса. Инфкецията с HPV не изгражда траен имунитет и при бъдеща среща с вируса, лицата са изложени на повторен риск от заразяване. Само ракът на маточната шийка може да бъде открит рано със скрининг тест. Другите видове рак, причинени от HPV, може да не бъдат открити, докато не станат по-сериозни. Това прави профилактиката с HPV ваксинация още по-важна.

Понастоящем в Европейския съюз (ЕС) има три лицензирани, доказано безопасни и ефективни HPV ваксини: 9-валентна HPV ваксина, 4-валентна HPV ваксина и двувалентна ваксина. И трите HPV ваксини предпазват от HPV типове 16 и 18, които причиняват повечето HPV ракови заболявания. 4-валентната ваксина осигурява защита срещу два допълнителни типа HPV, които причиняват над 90% от гениталните брадавици (типове 6 и 11), а 9-валентната ваксина осигурява най-широката защита, предпазвайки имунизираните лица от най-честите ракови и други заболявания, които инфекцията с HPV може да причини - (6,11,16,18, 1, 33, 45, 52, 58). 4-валентната и 9-валентната ваксини се прилагат и при двата пола.

В България е налична 9-валентната ваксина за имунизация на момичета и момчета над 9 годишна възраст. Ваксината се осигурява безплатно през личния лекар по Националната програма за превенция на рак на маточната шийка на момичета между 10 и 13 години.

Лицата, които не попадат в Националната програма, могат да поръчат ваксината във всяка аптека в страната и да им бъде поставена от личния лекар или друг медицински специалист.

HPV ваксините са сред най-безопасните и най-тестваните ваксини, лицензирани някога. Всяка ваксина срещу HPV е щателно тествана за безопасност и ефективност в клинични изпитвания, преди да бъде лицензирана и представена на широката публика. Първата HPV ваксина е одобрена за употреба през 2006 година, като проследяването на безопасността на HPV ваксините продължава във всяка страна след въвеждането им. Над 156 държави по света имат имунизационни програми срещу HPV, сред които Австралия, Канада, Швеция, Дания, Обединеното кралство, Португалия и др.

Всяко сериозно събитие след имунизация, което потенциално може да бъде свързано с ваксината, се разследва от Глобалният консултативен комитет на Световната здравна организация за безопасност на ваксините (GACVS), който разглежда колко често са се случвали такива събития преди и след въвеждането на ваксината. Не са установени тежки или сериозни нежелани реакции.

Както всички други ваксини и лекарствени продукти, ваксините срещу HPV имат странични реакции, като най-честите такива са болка в мястото на убождане, зачервяване, главоболие. Глобалният консултативен комитет за безопасност на ваксините (GACVS) и Европейската агенция по лекарствата считат ваксините срещу HPV за изключително безопасни.

Не. Правилното използване на презерватив по време на всеки сексуален контакт може да помогне за предотвратяване на предаването на HPV, но не може да осигури 100% защита от инфекция с вируса, поради факта, че HPV се предава и чрез контакт кожа-кожа и може да засегне кожата в съседните области, които остават незащитени от презерватива.

Не. Клиничните изпитвания преди първата HPV ваксина да бъде лицензирана през 2006 г., проследяването на безопасността и прилагането на ваксината в реалната практика потвърждават, че HPV-ваксинацията не причинява никакви репродуктивни проблеми.

Напротив, HPV ваксинацията би могла да предпази плодовитостта, като предотвратява предракови цервикални лезии и рак на маточната шийка. Хирургичното лечение на предракови лезии на шийката на матката по време на бременност може да доведе до преждевременно раждане и загуба на плода, а лечението на рак на шийката на матката (отстраняване на шийката на матката и матката, химиотерапия и/или облъчване) оставя жената неспособна да ражда повече деца.

Не. 4-валентната и 9-валентната ваксини съдържат вирусоподобни частици, произведени от протеиновата обвивка на всеки тип HPV във ваксината.Тези ваксини не са живи ваксини, не съдържат ДНК на вируса и не могат да причинят HPV инфекция или рак. При ваксинация срещу HPV, тялото реагира като произвежда антитела, които помагат на имунната система да се бори с HPV инфекцията при среща с истинския вирус.

Ваксините срещу човешки папилома вирус (HPV) са ефективни и могат да предотвратят повече от 90% от раковите заболявания, свързани с вируса.

HPV ваксинацията е препоръчана за първи път през 2006 г. и в страните с висок ваксинационен обхват като Швеция, Дания, Австралия и Канада, инфекциите с типовете HPV, които причиняват повечето ракови заболявания и генитални брадавици, са намалели с 88% сред тийнейджърките и 81% сред младите възрастни жени. HPV ваксинацията също е намалила броя на случаите на предракови заболявания на шийката на матката при млади жени.

Защитата, осигурена от HPV ваксината, е дългосрочна. Хората, които са получили HPV ваксина са били проследявани поне около 12 години след поставянето ѝ и тяхната защита срещу HPV е все още висока.

Не. HPV ваксините се проследяват за безопасност и ефективност от както момента на тяхното създаване и след получаване на разрешение за употреба. Всички съобщени случаи на съмнения за връзка между поставяне на HPV ваксина и отключване на автоимунно заболяване са щателно прегледани и такава връзка не е доказана.

Над 156 държави и територии по света имат действащи Национални програми за имунизация срещу човешки папилома вирус (HPV), сред тях са Швеция, Обединеното кралство, Дания, Португалия, Испания, Италия, Германия, Норвегия, Канада, Австралия, Туркменистан и други. В Северна Македония ваксинацията срещу HPV е задължителна.

В страни като Обединеното кралство, където Националната програма е добре развита, ваксинацията срещу HPV се осигурява както на момичета, момчета, млади жени до 26 годишна възраст, които са изпуснали ранната ваксинация и рискови групи като хомосексуални мъже до 45 годишна възраст.

Да. Няколко типа HPV са пряко свързани с развитието на различни видове рак при мъжете: рак на пениса, рак на ануса, както и рак на гърлото. Много от тези видове рак се развиват тихо и могат да бъдат открити години или дори десетилетия след излагане на HPV. Четири от всеки 10 случая на рак, свързан с HPV, са при мъже. Понастоящем няма скрининг за тези видове рак при мъжете и няма лечение за HPV след заразяване с вируса. Това прави профилактиката с HPV ваксината и при момчетата още по-важна. В много страни като Обединеното кралство, Австралия и други, момчетата са включени в Националните имунизационни програми срещу човешки папилома вирус.

HPV ваксините могат да се прилагат на лица, момичета и момчета, след 9-годишна възраст. Ваксинацията срещу HPV се препоръчва да бъде извършена преди навършване на 14 годишна възраст, така че всички подрастващи да са защитени от HPV инфекции, които могат да причинят рак в по-късен етап от техния живот.

Жените и мъжете, които не са се ваксинирали в препоръчана възраст, също имат полза от поставяне на ваксината, тъй като дори и да са заразени или били заразени с един или повече от типовете HPV, ваксината им осигурява защита срещу другите типове HPV, към които е които лицата не са били изложени.

Мит:
Една от причините ваксината срещу HPV да е противоречива е, че предотвратява полово предавана инфекция, което кара някои хора да вярват, че е неподходяща за деца.

Всъщност, ваксината осигурява най-ефективна защита, ако е поставена много преди започването на сексуален живот.

Проучванията показват, че поставянето на ваксината срещу HPV не насърчава започването на сексуален живот в по-млада възраст. Това, което прави е да осигурява защита срещу вирус, с който 8 от 10 души ще се заразят и да предпази от свързаните с HPV генитални брадавици и ракови заболявания в по-зряла възраст.

Ваксината срещу човешки папилома вирус се поставя напълно безплатно по Национална програма за превенция на рак на маточната шийка на момичета между 10 и 13 години от личния лекар. Лицата извън програмата, могат да намерят ваксината във всяка аптека в страната и да им бъде поставена от личния лекар или друг медицински специалист.

Проучванията показват, че имунитетът след имунизация с HPV ваксината продължава най-малко 10 години. Няма признаци, че защитата от ваксината намалява при тези, които са ваксинирани и много експерти вярват, че ваксината ще се окаже ефективна в продължение на няколко десетилетия, осигурявайки потенциално доживотна защита.

В някои от страните, в които ваксината срещу HPV се прилага от дълго време се наблюдава драстичен спад в HPV-свързаните заболявания. В Англия 8 години след въвеждането на ваксинацията, HPV-инфекциите, причиняващи рак, са намалели с 86% сред жените на възраст от 16 до 21 години. В Австралия, процентът на заразяване с HPV е спаднал от 22,7% до 1,1% сред жените на възраст от 18 до 24 години между 2005 и 2015 г. В Шотландия предраковите образувания, свръзани с рак на матоната шийка са намалели с 89%.

Да. В идеалния случай жените и мъжете трябва да получат ваксината, преди да станат сексуално активни и да бъдат изложени на HPV. Лицата, които са сексуално активни, също могат да се възползват от ползите на ваксинацията, като бъдат защитени от типовете, с които не са заразени. Не се изисква тест за наличие на HPV. В страните, в които се ваксинират и момчета и момичета до 14 години, както и лица над тази възраст, се наблюдава спад на HPV-свързаните заболявания – такива страни са Швеция, Австралия, Дания, Канада, Нова Зеландия.

Задължителните ваксини или тези, които са в Националния имунизационен календар на Република България се заплащат от държавата и са безплатни за всички български граждани. Препоръчителните ваксини се наричат така, защото не са задължителни за всички (новородени и реимунизации за възрастни), а само за определени уязвими групи от населението (напр. ваксината срещу грип за възрастни, хронично болни или лица с имунна недостатъчност, ваксината срещу хепатит А – за пътуващи, ваксината срещу ротавируси – за кърмачета и малки деца на възраст 6 – 24 седмици и др.)

Фактът, че са препоръчителни, няма нищо общо с каквато и да е опасност или риск от тях – разликата е, че те са предназначени за ограничен брой лица. Като незадължителни, тяхната стойност в някои случаи се заплаща от ваксинирания (за разлика от задължителните ваксини, които се поставят безплатно). Заплащането от ваксинирания (или неговите родители) се разглежда като поемане на лична отговорност за собственото си (или на детето си) здраве. С други думи, желаещият да се ваксинира проявява и лична активна загриженост за предотвратяване на бъдещи тежки заболявания.

Ваксината срещу човешки папилома вирус (HPV) е част от препоръчителните ваксини, но е напълно безплатна за момичета от 10 до 13 годишна възраст по Националната програма за превенция на рака на маточната шийка.

Поставяне на HPV ваксина по време не бременност не се препоръчва. Дори и ваксината да е била поставена по време на бременност, се препоръчва ваксинирането да се отложи до приключване на бременността.