Дъщеря ми

Имам три деца – две по-големи дъщери и един малък син. В България като имаш две по-големи дъщери и един малък син, хората ти казват „Ааааа, карали сте го до момче“. Карали сте го!!! Жизнерадостна родна фраза, с която се описва най-подробно и дълбоко значението на момичетата и момчетата в нашето подсъзнание.  

Но така де – имам две дъщери. На 19 и 13. Както разбирате, тази на 19 вече е изпусната работа, но тъкмо за нея искам да ви разкажа. Първото ми дете. Родих я със секцио, бях болна, с температура и на четвъртия ден избягах от болницата с нея, защото беше ужасно. Не знаех какво да я правя, дори не знаех как да ѝ сменя памперса. Бях много непохватна майка, никога нямах мокри кърпи, нито вода навън. Веднъж в дъжда, докато се върна, количката беше пълна с два пръста вода, а Маги беше само на 20 дни. Веднъж като беше на 11 месеца я изсипах от количката на улица Ангел Кънчев.

Маги беше чудесно дете, много контактно. Обичаше хората и единственото което искаше е да има приятели. Когато беше на 5, слизахме да играе зад блока с другите деца. И другите деца бяха добри и мили деца с изключение на едно момиченце, което просто не харесваше Маги и ѝ забрани да доближава другите деца. Постоянно я гонеше, а Маги стоеше на 5 метра от децата и ги гледаше. Където и да отидеха, тя стоеше на пет метра от тях, а момиченцето внимаваше много Маги да не се приближи.

Тогава, Маги ме попита в асансьора „Мамо, как се казва онова чувство, когато всичко изчезва и навсякъде има само сиво и не виждаш нищо освен тръни и хартии?“ 

Щеше да ми се пръсне сърцето, тя беше само на 5 и беше твърде рано „Казва се самота“ ѝ казах. „Възрастните знаят ли какво е самота?“ „Всички знаят какво е самота, маме“ „Аз мислех, че само децата са самотни, само аз“.

Маги порасна и беше наследила всичките ми недостатъци – разпиляна, вечно забравяше да си измие зъбите или да се среше. Тетрадките ѝ бяха парцали, губеше си нещата. Беше разсеяна и мързелива – точно като мен. Стаята ѝ беше в ужасен вид постоянно. Не четеше книги, което беше огромно разочарование и за двете роди. Баща ѝ от своя страна беше концентриран, подреден и страшно умен, та всички съжалявахме, че така е станало. „Как пък нищо не е взела от теб“ казвах разочаровано.

Но това не беше най-големият проблем. Проблем беше, че където и да отидеше Маги, винаги имаше едно момиченце или момченце, а понякога бяха повече, които я ненавиждаха без причина, просто така и настройваха целия клас срещу нея. Наричаха я с ужасни имена, пръскаха слухове, че има вирус и е заразна. Понякога я гонеха, за да я тормозят.

Детето ми прекара почти всичките си години в училище сама. Сменихме три училища и навсякъде беше едно и също. Нямах обяснение. Маги беше най-доброто и мило същество, толкова отзивчива и добронамерена.

С годините стана отличничка, започна да чете книги, да мисли, да пише и да настоява, че нещо не е наред с нея. В продължение на две години постоянно говореше за това, а аз все въртях очи и ѝ обяснявах, че ние с нея сме си така – животът е тежък, трябва да се стараем и толкова, а не да си търсим оправдания от тик ток, че нещо не ни е наред. Беше ходила на терапии, на психолози. Никой никога не беше казал нищо. „Вашето поколение вечно нещо не ви е наред. Всички имате ADHD, всички сте много специални. Ние просто бяхме тъпи и умни навремето.“ Разказвах ѝ как аз самата нямах почти никакви приятели, как бях вечно разсеяна и със смачкана престилка и затова никой не е искал да ми бъде приятел. Може би, ако си малко по-подредена? Предлагах.

Но реших все пак след две години да изпълня желанието ѝ и я изпратих на преглед при двама от най-големите специалисти по детска психология и психиатрия. След прегледа единият от професорите ми се обади и ми каза „Дъщеря ви е с очевиден Аспергер, как е възможно 18 години да не сте го разбрали“. За всички, които не знаят Аспергер е вид аутизъм.

Наистина. Как не сме го разбрали?? Как е възможно? Ами, аз бях живяла така 45 години и просто… разбирате ли? Така бяхме живели. Направихме тестове. Аз си поплаках.

Маги най-сетне намери мир за душата си. Каза ми „Просто исках да знам, че не съм виновна за това, че децата не ме харесваха. Истината е, че нито един възрастен не виждаше, че с мен става нещо, но децата го надушваха. Надушваха, че има нещо нередно и страняха, за да не се заразят. Децата знаят по-добре от възрастните тези неща.“

Вече и двете знаем, че не сме мързеливи, нито разсеяни. Че забравяме и тетрадките ни са надраскани от всички страни, защото толкова можем. Аз постоянно говоря високо, крещя по телефона на всички, мъжът ми излиза от стаята, хората на улицата ме гледат. Оказа се, че определен вид хора не чуват височината на собствения си глас. Вие това знаехте ли го? Аз – не.

Високофункционален аутист – това е моята дъщеря. Животът ѝ на моменти беше истински ад, а ние не успяхме да ѝ помогнем навреме. Защото не знаехме, защото когато аз бях малка, науката не знаеше. Сега знае и макар и късно, душите ни са в мир, правим каквото можем и вървим напред.

Дъщеря ми е приета в университет, вече живее на свое място, има любим човек и въобще – какво да ви кажа, справи се въпреки нас, въпреки училището, въпреки децата, въпреки всички. Единственото, което искаше е да идем на специалист, да идем на лекар, да получи подкрепа от медицината и нейните постижения, за да продължи напред.

Днес тук сме се събрали и си говорим за ваксината против HPV. Имам дъщеря на 13. Няма да чакам да стане на 18, за да разбера че съм закъсняла да идем на лекар. Понякога гледам родителите около мен. Всички тичат за всеки сопол на лекар. Когато, обаче, трябва да се иде на психолог, логопед- хваща ни един страх от 18-и век. Ще проговори всеки момент, той баща ѝ беше така – проговори на 4. Когато стане въпрос за ваксини – започваме да четем глупости за чипиране. А това са неща, които определят развитието на живота на детето ни, неговата продължителност, качеството му.

С други думи – дори и да не вярвате, дори да имате забележки за нещо – идете на лекар, направете най-доброто за детето си, а сополът сам ще мине, заклевам се.

Тази история е разказана с разрешението  одобрението на Маги, за която е важно това да не се случва на други деца, защото животът наистина е труден и всички сме самотни и накрая ще умрем, но не е нужно да бъде чак толкова труден и вярно сме самотни, но не през цялото време и като цяло щастието съществува.

Приказката прочете д-р Мила Бобадова (Козата Ани)

Автор : Елисавета Белобрадова

На 7 октомври 2023 г. в Sofia Live Club на „ВИЖ СЕГА, МОЕТО МОМИЧЕ“ ни събра една кауза – тази за защитата на бъдещето на децата ни.

През призмата на популярния формат Пощенска кутия за приказки Александра Сърчаджиева, Силвия Петкова, Оля Малинова, д-р Мила Бобадова (Козата Ани, с “приказката” на Елисавета Белобрадова), Красимира Хаджииванова и Гери Турийска ни разказаха истории за майки и деца, за страхове и смелост, за трудности и малки победи.

Специални гости, които застанаха зад инициативата, бяха доц. д-р. Михаил Околийски, зам. министър на здравеопазването, Майк Мориси, главен изпълнителен директор на Европейската организация за борба с рака (European Cancer Organisation) и д-р Христиана Бацелова, специалист по епидемиология. 

Смяхме се, плакахме, споделяхме и най-важното – информирахме се за най-иноватияния начин, по който можем да защитим бъдещето на децата си – 9-валентната ваксина срещу HPV, която предпазва от развитие на HPV-свързани онкологични и други заболявания.

От началото на септемри, подобно на страните в Европейския съюз, модерната защита е напълно безплатна и в България – за всички момичета от 10 до 14 ненавършени години и се поставя от личния лекар.

Ваксината е препоръчителна и за момчета, както и за хора в зряла възраст. 

Никога не е късно да се защитиш!

Често задавaни въпроси за HPV

Попаднали в организма, някои типове HPV инфектират здравите клетки и предизвикат тяхното неконтролирано размножаване. Имунната система обикновено ги разпознава и изчиства. Понякога, обаче, инфекцията с вируса може да остане в организма, да навлезе в клетките и да промени тяхната генетична информация – ДНК-то. В този случай, здравите клетки се променят в предракови клетки, които може да се изменят в ракови. Инфекцията с HPV често протича безсимптомно – в някои случаи от момента на инфекция с вируса до развитието на раково заболяване могат да минат 20 или повече години. Не може да се определи кои инфекции с човешки папилома вирус ще доведат до рак или друг здравословен проблем.

Повечето хора с HPV не знаят, че са носители на инфекцията, тъй като тя често не предизвиква симптоми. Някои хора разбират, че са заразени с HPV, чак когато имат поява на генитални брадавици. При жените, HPV може да се открие при необичаен резултат от цитонамазка. Други могат да разберат едва след като са развили по-сериозни здравословни проблеми, като например рак. Четири от всеки 10 случая на рак, свързан с HPV, са при мъже. Понастоящем няма скрининг за тези видове ракови заболявания.

Най-често срещаният, но не единствен, начин на предаване на човешки папилома вирус (HPV) е по сексуален път. Други форми на предаване на вируса могат да бъдат контакт кожа-кожа (допир) и кожа-лигавица. Тъй като инфекцията с HPV протича безсимптомно, човек може да бъде заразен с вируса и да бъде преносител без да знае за това.

Ваксинацията е най-ефективният начин за предотвратяване на инфекция с вируса и последващата поява на свързани с него заболявания и при двата пола, включително генитални и анални брадавици, цервикален рак и други видове рак, причинени от HPV. Обикновено, ваксината срещу HPV се поставя преди лицата да бъдат изложени на риск от заразяване с вируса - при девойки и младежи на възраст между 10 и 13 години, съобразно националния имунизационен календар. В България, Министерството на здравеопазването осигурява безплатна ваксина срещу HPV на момичета на възраст 10-13 години, а лицата извън тази група, включително момчетата, могат да поръчат ваксината от всяка аптека в страната.

Използването на презервативи не е 100 % ефективно за предотвратяване на инфекция с вируса. Това е така, защото HPV може също да засегне кожата в съседните области, които остават незащитени.

Инфекциите с HPV не причиняват видими симптоми или проблеми. Понякога, обаче, те могат да останат в организма и след години да причинят някои сериозни заболявания като генитални брадавици, рак на маточната шийка, рак на вулвата, рак на вагината, рак на ануса, рак на пениса.

Инфекцията с човешки папилома вирус (HPV) може да доведе до развитието на няколко вида ракови заболявания като рак на маточната шийка, вулвата, вагината, пениса, ануса и устната кухина. Много от тези видове рак се развиват тихо и могат да бъдат открити години или дори десетилетия след заразяване с вируса. Инфкецията с HPV не изгражда траен имунитет и при бъдеща среща с вируса, лицата са изложени на повторен риск от заразяване. Само ракът на маточната шийка може да бъде открит рано със скрининг тест. Другите видове рак, причинени от HPV, може да не бъдат открити, докато не станат по-сериозни. Това прави профилактиката с HPV ваксинация още по-важна.

Понастоящем в Европейския съюз (ЕС) има три лицензирани, доказано безопасни и ефективни HPV ваксини: 9-валентна HPV ваксина, 4-валентна HPV ваксина и двувалентна ваксина. И трите HPV ваксини предпазват от HPV типове 16 и 18, които причиняват повечето HPV ракови заболявания. 4-валентната ваксина осигурява защита срещу два допълнителни типа HPV, които причиняват над 90% от гениталните брадавици (типове 6 и 11), а 9-валентната ваксина осигурява най-широката защита, предпазвайки имунизираните лица от най-честите ракови и други заболявания, които инфекцията с HPV може да причини - (6,11,16,18, 1, 33, 45, 52, 58). 4-валентната и 9-валентната ваксини се прилагат и при двата пола.

В България е налична 9-валентната ваксина за имунизация на момичета и момчета над 9 годишна възраст. Ваксината се осигурява безплатно през личния лекар по Националната програма за превенция на рак на маточната шийка на момичета между 10 и 13 години.

Лицата, които не попадат в Националната програма, могат да поръчат ваксината във всяка аптека в страната и да им бъде поставена от личния лекар или друг медицински специалист.

HPV ваксините са сред най-безопасните и най-тестваните ваксини, лицензирани някога. Всяка ваксина срещу HPV е щателно тествана за безопасност и ефективност в клинични изпитвания, преди да бъде лицензирана и представена на широката публика. Първата HPV ваксина е одобрена за употреба през 2006 година, като проследяването на безопасността на HPV ваксините продължава във всяка страна след въвеждането им. Над 156 държави по света имат имунизационни програми срещу HPV, сред които Австралия, Канада, Швеция, Дания, Обединеното кралство, Португалия и др.

Всяко сериозно събитие след имунизация, което потенциално може да бъде свързано с ваксината, се разследва от Глобалният консултативен комитет на Световната здравна организация за безопасност на ваксините (GACVS), който разглежда колко често са се случвали такива събития преди и след въвеждането на ваксината. Не са установени тежки или сериозни нежелани реакции.

Както всички други ваксини и лекарствени продукти, ваксините срещу HPV имат странични реакции, като най-честите такива са болка в мястото на убождане, зачервяване, главоболие. Глобалният консултативен комитет за безопасност на ваксините (GACVS) и Европейската агенция по лекарствата считат ваксините срещу HPV за изключително безопасни.

Не. Правилното използване на презерватив по време на всеки сексуален контакт може да помогне за предотвратяване на предаването на HPV, но не може да осигури 100% защита от инфекция с вируса, поради факта, че HPV се предава и чрез контакт кожа-кожа и може да засегне кожата в съседните области, които остават незащитени от презерватива.

Не. Клиничните изпитвания преди първата HPV ваксина да бъде лицензирана през 2006 г., проследяването на безопасността и прилагането на ваксината в реалната практика потвърждават, че HPV-ваксинацията не причинява никакви репродуктивни проблеми.

Напротив, HPV ваксинацията би могла да предпази плодовитостта, като предотвратява предракови цервикални лезии и рак на маточната шийка. Хирургичното лечение на предракови лезии на шийката на матката по време на бременност може да доведе до преждевременно раждане и загуба на плода, а лечението на рак на шийката на матката (отстраняване на шийката на матката и матката, химиотерапия и/или облъчване) оставя жената неспособна да ражда повече деца.

Не. 4-валентната и 9-валентната ваксини съдържат вирусоподобни частици, произведени от протеиновата обвивка на всеки тип HPV във ваксината.Тези ваксини не са живи ваксини, не съдържат ДНК на вируса и не могат да причинят HPV инфекция или рак. При ваксинация срещу HPV, тялото реагира като произвежда антитела, които помагат на имунната система да се бори с HPV инфекцията при среща с истинския вирус.

Ваксините срещу човешки папилома вирус (HPV) са ефективни и могат да предотвратят повече от 90% от раковите заболявания, свързани с вируса.

HPV ваксинацията е препоръчана за първи път през 2006 г. и в страните с висок ваксинационен обхват като Швеция, Дания, Австралия и Канада, инфекциите с типовете HPV, които причиняват повечето ракови заболявания и генитални брадавици, са намалели с 88% сред тийнейджърките и 81% сред младите възрастни жени. HPV ваксинацията също е намалила броя на случаите на предракови заболявания на шийката на матката при млади жени.

Защитата, осигурена от HPV ваксината, е дългосрочна. Хората, които са получили HPV ваксина са били проследявани поне около 12 години след поставянето ѝ и тяхната защита срещу HPV е все още висока.

Не. HPV ваксините се проследяват за безопасност и ефективност от както момента на тяхното създаване и след получаване на разрешение за употреба. Всички съобщени случаи на съмнения за връзка между поставяне на HPV ваксина и отключване на автоимунно заболяване са щателно прегледани и такава връзка не е доказана.

Над 156 държави и територии по света имат действащи Национални програми за имунизация срещу човешки папилома вирус (HPV), сред тях са Швеция, Обединеното кралство, Дания, Португалия, Испания, Италия, Германия, Норвегия, Канада, Австралия, Туркменистан и други. В Северна Македония ваксинацията срещу HPV е задължителна.

В страни като Обединеното кралство, където Националната програма е добре развита, ваксинацията срещу HPV се осигурява както на момичета, момчета, млади жени до 26 годишна възраст, които са изпуснали ранната ваксинация и рискови групи като хомосексуални мъже до 45 годишна възраст.

Да. Няколко типа HPV са пряко свързани с развитието на различни видове рак при мъжете: рак на пениса, рак на ануса, както и рак на гърлото. Много от тези видове рак се развиват тихо и могат да бъдат открити години или дори десетилетия след излагане на HPV. Четири от всеки 10 случая на рак, свързан с HPV, са при мъже. Понастоящем няма скрининг за тези видове рак при мъжете и няма лечение за HPV след заразяване с вируса. Това прави профилактиката с HPV ваксината и при момчетата още по-важна. В много страни като Обединеното кралство, Австралия и други, момчетата са включени в Националните имунизационни програми срещу човешки папилома вирус.

HPV ваксините могат да се прилагат на лица, момичета и момчета, след 9-годишна възраст. Ваксинацията срещу HPV се препоръчва да бъде извършена преди навършване на 14 годишна възраст, така че всички подрастващи да са защитени от HPV инфекции, които могат да причинят рак в по-късен етап от техния живот.

Жените и мъжете, които не са се ваксинирали в препоръчана възраст, също имат полза от поставяне на ваксината, тъй като дори и да са заразени или били заразени с един или повече от типовете HPV, ваксината им осигурява защита срещу другите типове HPV, към които е които лицата не са били изложени.

Мит:
Една от причините ваксината срещу HPV да е противоречива е, че предотвратява полово предавана инфекция, което кара някои хора да вярват, че е неподходяща за деца.

Всъщност, ваксината осигурява най-ефективна защита, ако е поставена много преди започването на сексуален живот.

Проучванията показват, че поставянето на ваксината срещу HPV не насърчава започването на сексуален живот в по-млада възраст. Това, което прави е да осигурява защита срещу вирус, с който 8 от 10 души ще се заразят и да предпази от свързаните с HPV генитални брадавици и ракови заболявания в по-зряла възраст.

Ваксината срещу човешки папилома вирус се поставя напълно безплатно по Национална програма за превенция на рак на маточната шийка на момичета между 10 и 13 години от личния лекар. Лицата извън програмата, могат да намерят ваксината във всяка аптека в страната и да им бъде поставена от личния лекар или друг медицински специалист.

Проучванията показват, че имунитетът след имунизация с HPV ваксината продължава най-малко 10 години. Няма признаци, че защитата от ваксината намалява при тези, които са ваксинирани и много експерти вярват, че ваксината ще се окаже ефективна в продължение на няколко десетилетия, осигурявайки потенциално доживотна защита.

В някои от страните, в които ваксината срещу HPV се прилага от дълго време се наблюдава драстичен спад в HPV-свързаните заболявания. В Англия 8 години след въвеждането на ваксинацията, HPV-инфекциите, причиняващи рак, са намалели с 86% сред жените на възраст от 16 до 21 години. В Австралия, процентът на заразяване с HPV е спаднал от 22,7% до 1,1% сред жените на възраст от 18 до 24 години между 2005 и 2015 г. В Шотландия предраковите образувания, свръзани с рак на матоната шийка са намалели с 89%.

Да. В идеалния случай жените и мъжете трябва да получат ваксината, преди да станат сексуално активни и да бъдат изложени на HPV. Лицата, които са сексуално активни, също могат да се възползват от ползите на ваксинацията, като бъдат защитени от типовете, с които не са заразени. Не се изисква тест за наличие на HPV. В страните, в които се ваксинират и момчета и момичета до 14 години, както и лица над тази възраст, се наблюдава спад на HPV-свързаните заболявания – такива страни са Швеция, Австралия, Дания, Канада, Нова Зеландия.

Задължителните ваксини или тези, които са в Националния имунизационен календар на Република България се заплащат от държавата и са безплатни за всички български граждани. Препоръчителните ваксини се наричат така, защото не са задължителни за всички (новородени и реимунизации за възрастни), а само за определени уязвими групи от населението (напр. ваксината срещу грип за възрастни, хронично болни или лица с имунна недостатъчност, ваксината срещу хепатит А – за пътуващи, ваксината срещу ротавируси – за кърмачета и малки деца на възраст 6 – 24 седмици и др.)

Фактът, че са препоръчителни, няма нищо общо с каквато и да е опасност или риск от тях – разликата е, че те са предназначени за ограничен брой лица. Като незадължителни, тяхната стойност в някои случаи се заплаща от ваксинирания (за разлика от задължителните ваксини, които се поставят безплатно). Заплащането от ваксинирания (или неговите родители) се разглежда като поемане на лична отговорност за собственото си (или на детето си) здраве. С други думи, желаещият да се ваксинира проявява и лична активна загриженост за предотвратяване на бъдещи тежки заболявания.

Ваксината срещу човешки папилома вирус (HPV) е част от препоръчителните ваксини, но е напълно безплатна за момичета от 10 до 13 годишна възраст по Националната програма за превенция на рака на маточната шийка.

Поставяне на HPV ваксина по време не бременност не се препоръчва. Дори и ваксината да е била поставена по време на бременност, се препоръчва ваксинирането да се отложи до приключване на бременността.