Д-р Антоанета Томова: Ваксинирането е най-добрата профилактика за 9 вида рак. 4,5% от случаите на рак са причинени от HPV

Д-р Антоанета Томова е началник отделение по медицинска онкология и онкологични заболявания в гастроентерологията на Комплексен онкологичен център (КОЦ) в Пловдив. Разговаряме с известната онколожка и член на Коалиция HPV за онкологичните заболявания, свързани с човешкия папиломен вирус, по повод информационната кампания „Защити бъдещето им“ в подкрепа на ваксинирането срещу HPV.

Д-р Томова, кои онкологични заболявания са причинени от човешки папиломен вирус (HPV)?

От всички новодиагностицирани с рак пациенти в България и в Европа 4,5% имат рак, причинен от HPV. При жените най-често това са рак на маточната шийка, вулвата, влагалището, ануса, устната кухина, фарингса, хранопровода, белия дроб и др. През 2020 г. в света са новодиагностицирани 690 000 мъже и жени с рак, свързан с HPV. При 23 милиона жени са открити предракови състояния на маточната шийка. България е на пето място в света по рак на женските полови органи за 2020 г. по данни на Глобокан, СЗО и Международната агенция за изследване на рака. България е на пето място и по смъртност от рак на женските полови органи. Конкретно по заболеваемост и смъртност от рак на маточната шийка България е на трето място в Европа. Всеки ден две жени в нашата страна губят живота си от авансирал рак на маточната шийка. 1009 жени у нас се диагностицират годишно с рак на маточната шийка и 503 загиват от това заболяване, свързано с HPV. Това е втората причина за смърт при млади жени след рака на гърдата.   

Как реагират вашите пациенти, когато им обясните, че ракът им е причинен от канцерогенен HPV?

С изненада, леко неразбиране, със съжаление, че не са провели профилактични прегледи навреме и че поставянето на диагнозата е закъсняло. А като им обясня, че това е можело да се предотврати с ваксина, са учудени и ядосани, че не са знаели за такава ваксинопрофилактика и не са се ваксинирали.

Какви превантивни мерки са пропуснали вашите пациенти?

Цялостният контрол на рака на маточната шийка включва първична, вторична и третична профилактика. Първичната профилактика представлява ваксиниране срещу HPV. Този вирус е глобално разпространен и е най-честата сексуално предавана инфекция. Вторичната превенция е скринингът за рак и предракови изменения на маточната шийка, както и лечението на предраковите образувания – кондиломи, ранички, дисплазии и др.

Третичната превенция включва диагностиката и лечението на инвазивен рак на маточната шийка и палиативните грижи. Ракът на маточната шийка може да се излекува, ако се диагностицира на ранен етап и се лекува своевременно и комплексно от онкогинеколог, медицински онколог, лъчетерапевт, специалист по образна диагностика, патолог, психолог и др.

Доколко ефективно е лечението на рака на маточната шийка и другите онкологични заболявания, свързани с HPV?

Ефектът на лечението при конкретния пациент зависи от степента на агресия на рака, от раковата биология, от стадия на заболяването, от придружаващите и минали заболявания на пациента, от желанието му да сътрудничи или не в лечебния процес. От друга страна, ефектът на лечението зависи от експертизата на лекарите в мултидисциплинарния екип, от способността им да планират и провеждат диагностичните и лечебни етапи, и да проследяват ефекта и поносимостта на комплексното лечение – оперативно, лъчево, с онколекарствени средства (химиотерапия), прицелна терапия, имунотерапия и др.

Ако обаче Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка постигне високо васинално покритие срещу HPV, като се ваксинира целевата група момичета от 10 до 13 години, ще защитим бъдещето на тези деца.

На каква възраст са най-често пациентките ви с рак на маточната шийка и в какъв стадий на заболяването?

Има две групи болни. Едните са над 20-годишни, а другите – над 70-годишни. В по-младата група причината за рака на маточната шийка е предаването на HPV по полов път, тъй като инфектирането съвпада с началото на активния сексуален живот. Установена е по-висока честота на HPV при жени с повече от един сексуален партньор и при пушачки. Не са установени значими разлики в честотата на HPV при жени, които са сексуално активни преди 18-годишна възраст или са боледували от други полово предавани заболявания. HPV тип 16 е най-разпространеният онкогенен (предизвикващ рак) серотип на човешкия папиломен вирус, отговорен за 50% от рака на маточната шийка, докато HPV тип 18 участва в 20% от случаите на този вид рак.

Ракът на маточната шийка при жените над 70-годишна възраст се дължи на реактивиране на латентни инфекции от младостта, на напредването на възрастта и на понижаването на локалния имунитет.

Поради липсата на ваксинопрофилактика, скрининг, редовни профилактични прегледи и поради ниска здравна и сексуална култура, в България диагнозата рак на маточната шийка се поставя късно, което намалява успеваемостта на лечението. Разбира се, имаме иновативна диагностика и лечение за напреднал рак на маточната шийка, но това е много скъпо лечение, а в IV стадий не може да се излекува, а само да се облекчи донякъде състоянието на болния.   

Какво ще посъветвате тийнейджърите и младите хора в България, за да не се сблъскат никога с рак, свързан с HPV?

Да се ваксинират с 9-валентната ваксина срещу HPV. Защото без ваксинация вероятността на човек да се зарази с HPV до края на живота си, дори да има само един партньор от противоположния пол, е над 80%. Хората, инфектирани с HPV, често не знаят, че са инфектирани. Част от тези инфекции биват елиминирани спонтанно от имунната система, при други се развиват генитални брадавици, а при трети, предизвикани от онкогенни типове човешки папилома вуриси, се развива инвазивен рак на маточната шийка, на матката, на вагината, на вулвата, на ануса, на орофарингса, на пениса и др.

9-валентната ваксина е показана за всички хора над 9-годишна възраст и предпазва от преканцерози и рак, причинени от HPV. Глобалната инициатива на СЗО за елиминиране на рака на маточната шийка предвижда 90% покритие на ваксинацията срещу HPV, 70% обхват на скрининга за преканцерози и рак, лечение на 90% от предраковите изменения и лечение на 90% от болните с рак на маточната шийка. Страни като Австралия почти са елиминирали рака на маточната шийка чрез ваксиниране на младото поколение. През 2016 г. например са ваксинирани 79% от момичетата и 73% от момчетата. С този темп до 2028 г. те ще постигнат елиминация на причинените от HPV случаи на рак. Ако ние не последваме примера на Австралия, а също на Великобритания, Италия, Скандинавските страни, Полша и др., ще продължим да пълним статистиката за загубени млади животи от рак, свързан с HPV.

Често задавaни въпроси за HPV

Попаднали в организма, някои типове HPV инфектират здравите клетки и предизвикат тяхното неконтролирано размножаване. Имунната система обикновено ги разпознава и изчиства. Понякога, обаче, инфекцията с вируса може да остане в организма, да навлезе в клетките и да промени тяхната генетична информация – ДНК-то. В този случай, здравите клетки се променят в предракови клетки, които може да се изменят в ракови. Инфекцията с HPV често протича безсимптомно – в някои случаи от момента на инфекция с вируса до развитието на раково заболяване могат да минат 20 или повече години. Не може да се определи кои инфекции с човешки папилома вирус ще доведат до рак или друг здравословен проблем.

Повечето хора с HPV не знаят, че са носители на инфекцията, тъй като тя често не предизвиква симптоми. Някои хора разбират, че са заразени с HPV, чак когато имат поява на генитални брадавици. При жените, HPV може да се открие при необичаен резултат от цитонамазка. Други могат да разберат едва след като са развили по-сериозни здравословни проблеми, като например рак. Четири от всеки 10 случая на рак, свързан с HPV, са при мъже. Понастоящем няма скрининг за тези видове ракови заболявания.

Най-често срещаният, но не единствен, начин на предаване на човешки папилома вирус (HPV) е по сексуален път. Други форми на предаване на вируса могат да бъдат контакт кожа-кожа (допир) и кожа-лигавица. Тъй като инфекцията с HPV протича безсимптомно, човек може да бъде заразен с вируса и да бъде преносител без да знае за това.

Ваксинацията е най-ефективният начин за предотвратяване на инфекция с вируса и последващата поява на свързани с него заболявания и при двата пола, включително генитални и анални брадавици, цервикален рак и други видове рак, причинени от HPV. Обикновено, ваксината срещу HPV се поставя преди лицата да бъдат изложени на риск от заразяване с вируса - при девойки и младежи на възраст между 10 и 13 години, съобразно националния имунизационен календар. В България, Министерството на здравеопазването осигурява безплатна ваксина срещу HPV на момичета на възраст 10-13 години, а лицата извън тази група, включително момчетата, могат да поръчат ваксината от всяка аптека в страната.

Използването на презервативи не е 100 % ефективно за предотвратяване на инфекция с вируса. Това е така, защото HPV може също да засегне кожата в съседните области, които остават незащитени.

Инфекциите с HPV не причиняват видими симптоми или проблеми. Понякога, обаче, те могат да останат в организма и след години да причинят някои сериозни заболявания като генитални брадавици, рак на маточната шийка, рак на вулвата, рак на вагината, рак на ануса, рак на пениса.

Инфекцията с човешки папилома вирус (HPV) може да доведе до развитието на няколко вида ракови заболявания като рак на маточната шийка, вулвата, вагината, пениса, ануса и устната кухина. Много от тези видове рак се развиват тихо и могат да бъдат открити години или дори десетилетия след заразяване с вируса. Инфкецията с HPV не изгражда траен имунитет и при бъдеща среща с вируса, лицата са изложени на повторен риск от заразяване. Само ракът на маточната шийка може да бъде открит рано със скрининг тест. Другите видове рак, причинени от HPV, може да не бъдат открити, докато не станат по-сериозни. Това прави профилактиката с HPV ваксинация още по-важна.

Понастоящем в Европейския съюз (ЕС) има три лицензирани, доказано безопасни и ефективни HPV ваксини: 9-валентна HPV ваксина, 4-валентна HPV ваксина и двувалентна ваксина. И трите HPV ваксини предпазват от HPV типове 16 и 18, които причиняват повечето HPV ракови заболявания. 4-валентната ваксина осигурява защита срещу два допълнителни типа HPV, които причиняват над 90% от гениталните брадавици (типове 6 и 11), а 9-валентната ваксина осигурява най-широката защита, предпазвайки имунизираните лица от най-честите ракови и други заболявания, които инфекцията с HPV може да причини - (6,11,16,18, 1, 33, 45, 52, 58). 4-валентната и 9-валентната ваксини се прилагат и при двата пола.

В България е налична 9-валентната ваксина за имунизация на момичета и момчета над 9 годишна възраст. Ваксината се осигурява безплатно през личния лекар по Националната програма за превенция на рак на маточната шийка на момичета между 10 и 13 години.

Лицата, които не попадат в Националната програма, могат да поръчат ваксината във всяка аптека в страната и да им бъде поставена от личния лекар или друг медицински специалист.

HPV ваксините са сред най-безопасните и най-тестваните ваксини, лицензирани някога. Всяка ваксина срещу HPV е щателно тествана за безопасност и ефективност в клинични изпитвания, преди да бъде лицензирана и представена на широката публика. Първата HPV ваксина е одобрена за употреба през 2006 година, като проследяването на безопасността на HPV ваксините продължава във всяка страна след въвеждането им. Над 156 държави по света имат имунизационни програми срещу HPV, сред които Австралия, Канада, Швеция, Дания, Обединеното кралство, Португалия и др.

Всяко сериозно събитие след имунизация, което потенциално може да бъде свързано с ваксината, се разследва от Глобалният консултативен комитет на Световната здравна организация за безопасност на ваксините (GACVS), който разглежда колко често са се случвали такива събития преди и след въвеждането на ваксината. Не са установени тежки или сериозни нежелани реакции.

Както всички други ваксини и лекарствени продукти, ваксините срещу HPV имат странични реакции, като най-честите такива са болка в мястото на убождане, зачервяване, главоболие. Глобалният консултативен комитет за безопасност на ваксините (GACVS) и Европейската агенция по лекарствата считат ваксините срещу HPV за изключително безопасни.

Не. Правилното използване на презерватив по време на всеки сексуален контакт може да помогне за предотвратяване на предаването на HPV, но не може да осигури 100% защита от инфекция с вируса, поради факта, че HPV се предава и чрез контакт кожа-кожа и може да засегне кожата в съседните области, които остават незащитени от презерватива.

Не. Клиничните изпитвания преди първата HPV ваксина да бъде лицензирана през 2006 г., проследяването на безопасността и прилагането на ваксината в реалната практика потвърждават, че HPV-ваксинацията не причинява никакви репродуктивни проблеми.

Напротив, HPV ваксинацията би могла да предпази плодовитостта, като предотвратява предракови цервикални лезии и рак на маточната шийка. Хирургичното лечение на предракови лезии на шийката на матката по време на бременност може да доведе до преждевременно раждане и загуба на плода, а лечението на рак на шийката на матката (отстраняване на шийката на матката и матката, химиотерапия и/или облъчване) оставя жената неспособна да ражда повече деца.

Не. 4-валентната и 9-валентната ваксини съдържат вирусоподобни частици, произведени от протеиновата обвивка на всеки тип HPV във ваксината.Тези ваксини не са живи ваксини, не съдържат ДНК на вируса и не могат да причинят HPV инфекция или рак. При ваксинация срещу HPV, тялото реагира като произвежда антитела, които помагат на имунната система да се бори с HPV инфекцията при среща с истинския вирус.

Ваксините срещу човешки папилома вирус (HPV) са ефективни и могат да предотвратят повече от 90% от раковите заболявания, свързани с вируса.

HPV ваксинацията е препоръчана за първи път през 2006 г. и в страните с висок ваксинационен обхват като Швеция, Дания, Австралия и Канада, инфекциите с типовете HPV, които причиняват повечето ракови заболявания и генитални брадавици, са намалели с 88% сред тийнейджърките и 81% сред младите възрастни жени. HPV ваксинацията също е намалила броя на случаите на предракови заболявания на шийката на матката при млади жени.

Защитата, осигурена от HPV ваксината, е дългосрочна. Хората, които са получили HPV ваксина са били проследявани поне около 12 години след поставянето ѝ и тяхната защита срещу HPV е все още висока.

Не. HPV ваксините се проследяват за безопасност и ефективност от както момента на тяхното създаване и след получаване на разрешение за употреба. Всички съобщени случаи на съмнения за връзка между поставяне на HPV ваксина и отключване на автоимунно заболяване са щателно прегледани и такава връзка не е доказана.

Над 156 държави и територии по света имат действащи Национални програми за имунизация срещу човешки папилома вирус (HPV), сред тях са Швеция, Обединеното кралство, Дания, Португалия, Испания, Италия, Германия, Норвегия, Канада, Австралия, Туркменистан и други. В Северна Македония ваксинацията срещу HPV е задължителна.

В страни като Обединеното кралство, където Националната програма е добре развита, ваксинацията срещу HPV се осигурява както на момичета, момчета, млади жени до 26 годишна възраст, които са изпуснали ранната ваксинация и рискови групи като хомосексуални мъже до 45 годишна възраст.

Да. Няколко типа HPV са пряко свързани с развитието на различни видове рак при мъжете: рак на пениса, рак на ануса, както и рак на гърлото. Много от тези видове рак се развиват тихо и могат да бъдат открити години или дори десетилетия след излагане на HPV. Четири от всеки 10 случая на рак, свързан с HPV, са при мъже. Понастоящем няма скрининг за тези видове рак при мъжете и няма лечение за HPV след заразяване с вируса. Това прави профилактиката с HPV ваксината и при момчетата още по-важна. В много страни като Обединеното кралство, Австралия и други, момчетата са включени в Националните имунизационни програми срещу човешки папилома вирус.

HPV ваксините могат да се прилагат на лица, момичета и момчета, след 9-годишна възраст. Ваксинацията срещу HPV се препоръчва да бъде извършена преди навършване на 14 годишна възраст, така че всички подрастващи да са защитени от HPV инфекции, които могат да причинят рак в по-късен етап от техния живот.

Жените и мъжете, които не са се ваксинирали в препоръчана възраст, също имат полза от поставяне на ваксината, тъй като дори и да са заразени или били заразени с един или повече от типовете HPV, ваксината им осигурява защита срещу другите типове HPV, към които е които лицата не са били изложени.

Мит:
Една от причините ваксината срещу HPV да е противоречива е, че предотвратява полово предавана инфекция, което кара някои хора да вярват, че е неподходяща за деца.

Всъщност, ваксината осигурява най-ефективна защита, ако е поставена много преди започването на сексуален живот.

Проучванията показват, че поставянето на ваксината срещу HPV не насърчава започването на сексуален живот в по-млада възраст. Това, което прави е да осигурява защита срещу вирус, с който 8 от 10 души ще се заразят и да предпази от свързаните с HPV генитални брадавици и ракови заболявания в по-зряла възраст.

Ваксината срещу човешки папилома вирус се поставя напълно безплатно по Национална програма за превенция на рак на маточната шийка на момичета между 10 и 13 години от личния лекар. Лицата извън програмата, могат да намерят ваксината във всяка аптека в страната и да им бъде поставена от личния лекар или друг медицински специалист.

Проучванията показват, че имунитетът след имунизация с HPV ваксината продължава най-малко 10 години. Няма признаци, че защитата от ваксината намалява при тези, които са ваксинирани и много експерти вярват, че ваксината ще се окаже ефективна в продължение на няколко десетилетия, осигурявайки потенциално доживотна защита.

В някои от страните, в които ваксината срещу HPV се прилага от дълго време се наблюдава драстичен спад в HPV-свързаните заболявания. В Англия 8 години след въвеждането на ваксинацията, HPV-инфекциите, причиняващи рак, са намалели с 86% сред жените на възраст от 16 до 21 години. В Австралия, процентът на заразяване с HPV е спаднал от 22,7% до 1,1% сред жените на възраст от 18 до 24 години между 2005 и 2015 г. В Шотландия предраковите образувания, свръзани с рак на матоната шийка са намалели с 89%.

Да. В идеалния случай жените и мъжете трябва да получат ваксината, преди да станат сексуално активни и да бъдат изложени на HPV. Лицата, които са сексуално активни, също могат да се възползват от ползите на ваксинацията, като бъдат защитени от типовете, с които не са заразени. Не се изисква тест за наличие на HPV. В страните, в които се ваксинират и момчета и момичета до 14 години, както и лица над тази възраст, се наблюдава спад на HPV-свързаните заболявания – такива страни са Швеция, Австралия, Дания, Канада, Нова Зеландия.

Задължителните ваксини или тези, които са в Националния имунизационен календар на Република България се заплащат от държавата и са безплатни за всички български граждани. Препоръчителните ваксини се наричат така, защото не са задължителни за всички (новородени и реимунизации за възрастни), а само за определени уязвими групи от населението (напр. ваксината срещу грип за възрастни, хронично болни или лица с имунна недостатъчност, ваксината срещу хепатит А – за пътуващи, ваксината срещу ротавируси – за кърмачета и малки деца на възраст 6 – 24 седмици и др.)

Фактът, че са препоръчителни, няма нищо общо с каквато и да е опасност или риск от тях – разликата е, че те са предназначени за ограничен брой лица. Като незадължителни, тяхната стойност в някои случаи се заплаща от ваксинирания (за разлика от задължителните ваксини, които се поставят безплатно). Заплащането от ваксинирания (или неговите родители) се разглежда като поемане на лична отговорност за собственото си (или на детето си) здраве. С други думи, желаещият да се ваксинира проявява и лична активна загриженост за предотвратяване на бъдещи тежки заболявания.

Ваксината срещу човешки папилома вирус (HPV) е част от препоръчителните ваксини, но е напълно безплатна за момичета от 10 до 13 годишна възраст по Националната програма за превенция на рака на маточната шийка.

Поставяне на HPV ваксина по време не бременност не се препоръчва. Дори и ваксината да е била поставена по време на бременност, се препоръчва ваксинирането да се отложи до приключване на бременността.