Д-р Гергана Николова: HPV причинява рак не само на жените, но и на мъжете

Може да се ваксинирате и на 20, и на 30, и на 40 години

Д-р Гергана Николова е общопрактикуващ лекар с над 30-годишен стаж. Член е на Управителния съвет на Българския лекарски съюз. Има специалности Вътрешни болести и Обща медицина. От 2012 г. работи и за Лекари без граници – международна хуманитарна организация, осигуряваща спешна медицинска помощ на хора, засегнати от въоръжени конфликти, епидемии и бедствия.

Д-р Николова е също сред учредителите на Коалиция HPV, чиято цел е изкореняване на заболяванията, свързани с човешкия папиломен вирус. Разговаряме с д-р Николова за ролята на общопрактикуващите лекари в превенция на HPV свързаните заболявания по повод Европейската седмица за превенция на рак на маточната шийка (22 – 28 януари).

Д-р Николова, какви недостатъци виждате в сегашната програма за борба с човешкия папилома вирус и свързаните с него заболявания?

Ваксинацията за човешкия папилома вирус е включена в препоръчителната програма на Министерство на здравеопазването за борба с рака на маточната шийка. Самото име на програмата не е подходящо. То не би трябвало да е само за превенция на рака на маточната шийка, но и за борба със всички ракови заболявания, причинявани от HPV. Сега в тази програма подлежат на ваксиниране само момичета от 10 до 14 г. За родителите, които искат да ваксинират синовете си на същата възраст, не можем да осигурим безплатни ваксини и хората са принудени да си я закупуват сами. Това се прави от родители, които са осъзнали големия риск, който крие неваксинирането срещу HPV. Така че в скоро време Национално сдружение на общопрактикуващите лекари ще излезе с общо становище по този проблем.

От кои заболявания предпазва ваксината срещу HPV?

Тази ваксина предпазва от рак на маточната шийка, на вулвата, на ануса, на пениса, на орофарингса, на езика, както и от генитални брадавици. В последно време се появиха данни, че HPV има отношение и към туморите на белия дроб.

Каква е ролята на общопрактикуващите лекари за изпълнението на програмата срещу HPV?

В България само общопрактикуващите лекари се занимават с ваксинопрофилактика, с превенция на заболявания. Основно ние трябва да убеждаваме родителите, когато се касае за препоръчителни ваксини, че са необходими за здравето на децата и че трябва да бъдат поставени. Специално ваксината срещу HPV би могла да предпази в бъдеще днешните деца от развитието на тежки ракови заболявания, от инвалидизация, от загуба на детеродните способности, а понякога и от летален изход.

Статистиката показва, че 8 от 10 жени ще срещнат през живота си човешкия папилома вирус. Неслучайно България е трета по заболеваемост и четвърта по смъртност от рак на маточната шийка в Европа. Затова ние, общопрактикуващите лекари, се опитваме да обясняваме на родителите колко е важно да защитим децата им и да поставим тази ваксина. Надяваме се и лекари от други специалности да се включат в процеса на разясняване защо е нужна ваксинацията срещу HPV, за да увеличим все още много ниското ваксинално покритие в България.

Благодарение на Коалиция HPV и на общопрактикуващите лекари, които говорим по тези проблеми, забелязвам известен ръст на ваксиналното покритие. Но нивата все още са твърде ниски. Ние като общество трябва да се обединим да се говори за свързаните с HPV заболявания и колко по-лесно е те да се превентират с ваксина, отколкото да се диагностицират и лекуват.

Имат ли изобщо общопрактикуващите лекари време да убеждават родителите да ваксинират децата си срещу HPV?

Всеки пациент, който идва в нашите кабинети, е наясно за огромната административна тежест и смазващото ни ежедневие. Опитваме се да намираме време и за този изключително важен въпрос, но нашите възможности са ограничени. Имаме нужда от подкрепата в това отношение на медиите, които могат да стигнат с подходящата информация до много повече хора, до дома на всеки човек.

Каква е практиката в европейските страни с доста високо ваксинално покритие срещу HPV?

При тях високото ваксинално покритие – над 90% – се дължи най-малкото защото ваксинират и двата пола. При нас има дискриминация по пол – ако си момче, не може да се ваксинираш безплатно, а HPV причинява рак не само на жените, но и на мъжете – рак на ануса, на пениса, на орофарингса, на езика. По неясни за мене причини в България по програма са обхванати само момичета. Много сме коментирали, че програмата трябва да се промени, че може би е по-добре ваксината срещу HPV да влезе в задължителния имунизационен календар. Ясно е, че в държави, в които тази ваксина е задължителна, са изкоренили раковите заболявания, които се причиняват от човешкия папилома вирус. Винаги обществото, от една страна, и ние като лекари, които правим профилактика и превенция на сериозните заболявания, от друга, трябва да осъзнаем колко по-добре е да предотвратим едно заболяване, отколкото да правим скрининг за неговото откриване и след това да го лекуваме. Вместо да говорим за скрининг на рак на маточната шийка, трябва да говорим много повече за ваксината срещу HPV и че тя може да предотврати изобщо този рак. Заболяването от рак е голям проблем, лична човешка трагедия и за нас като хора и лекари е драма да откриваме тези болни, защото знаем, че ако те са били ваксинирани, нямаше да се разболеят и да страдат. Едно ваксиниране може да предотврати човешки трагедии, да не се стига до операции, до химио- и лъчетерапии, вследствие на което млади хора да губят детеродните си възможности. Когато хората са ваксинирани срещу HPV, няма да стигат и до апели за събиране на средства за скъпоструваща терапия. А най-важното е, че с ваксиниране ще престанем да губим млади хора от онкологични заболявания. Това са нечии синове, дъщери, майки, бащи. Или родители остават без децата си, или деца остават без родители само защото не е поставена навреме една ваксина. Освен личните трагедии, мъката и болката на хората, проблемът има и обществено измерение. Когато млад човек оцелее, но се инвалидизира тежко, той се превръща в тежест за обществото.

За съжаление, в България сме евтини на брашното и скъпи на триците, защото не поставяме ваксини в подходящия период, а после берем горчивите плодове на тези пропуски.

Коя е целевата група, за която е предназначена програмата срещу HPV, и може ли да се постави ваксината на по-късна възраст?

Това са момичета от 10 до ненавършени 14 години. За тях ваксината се осигурява безплатно. Но всички млади хора, които по една или друга причина са пропуснали да се ваксинират по програмата, защото родителите им са решили така, може да го направят сега. Мене като лекар ме изумява как някой може да се страхува от ваксината, а не от заболяването, което тази ваксина предотвратява. Ако младите хора са навършили 18 години, вече могат да решават сами за собственото си здраве и да си закупят ваксината срещу HPV. Така ще бъдат защитени срещу всички видове рак, предизвиквани от човешкия папилома вирус.

Министерство на здравеопазването е преценило, че може да заплаща ваксините само за ограничен контингент хора. Но това не означава, че съществуват медицински показания ваксината срещу HPV да не може да бъде поставена и на хора на по-голяма възраст. Това трябва да се знае, защото често ме питат: „Ами аз, като съм вече на 20 години, мога ли да си поставя ваксината срещу HPV?“. Да, можете да се ваксинирате и на 30, и на 40 години. Може да се ваксинират и жени, и мъже. Просто човек трябва да вземе за себе си решението, че иска да защити своето здраве и живот, а също здравето и живота на своя съпруг, дъщеря и син.

Източник: Портал на пациента

Често задавaни въпроси за HPV

Попаднали в организма, някои типове HPV инфектират здравите клетки и предизвикат тяхното неконтролирано размножаване. Имунната система обикновено ги разпознава и изчиства. Понякога, обаче, инфекцията с вируса може да остане в организма, да навлезе в клетките и да промени тяхната генетична информация – ДНК-то. В този случай, здравите клетки се променят в предракови клетки, които може да се изменят в ракови. Инфекцията с HPV често протича безсимптомно – в някои случаи от момента на инфекция с вируса до развитието на раково заболяване могат да минат 20 или повече години. Не може да се определи кои инфекции с човешки папилома вирус ще доведат до рак или друг здравословен проблем.

Повечето хора с HPV не знаят, че са носители на инфекцията, тъй като тя често не предизвиква симптоми. Някои хора разбират, че са заразени с HPV, чак когато имат поява на генитални брадавици. При жените, HPV може да се открие при необичаен резултат от цитонамазка. Други могат да разберат едва след като са развили по-сериозни здравословни проблеми, като например рак. Четири от всеки 10 случая на рак, свързан с HPV, са при мъже. Понастоящем няма скрининг за тези видове ракови заболявания.

Най-често срещаният, но не единствен, начин на предаване на човешки папилома вирус (HPV) е по сексуален път. Други форми на предаване на вируса могат да бъдат контакт кожа-кожа (допир) и кожа-лигавица. Тъй като инфекцията с HPV протича безсимптомно, човек може да бъде заразен с вируса и да бъде преносител без да знае за това.

Ваксинацията е най-ефективният начин за предотвратяване на инфекция с вируса и последващата поява на свързани с него заболявания и при двата пола, включително генитални и анални брадавици, цервикален рак и други видове рак, причинени от HPV. Обикновено, ваксината срещу HPV се поставя преди лицата да бъдат изложени на риск от заразяване с вируса - при девойки и младежи на възраст между 10 и 13 години, съобразно националния имунизационен календар. В България, Министерството на здравеопазването осигурява безплатна ваксина срещу HPV на момичета на възраст 10-13 години, а лицата извън тази група, включително момчетата, могат да поръчат ваксината от всяка аптека в страната.

Използването на презервативи не е 100 % ефективно за предотвратяване на инфекция с вируса. Това е така, защото HPV може също да засегне кожата в съседните области, които остават незащитени.

Инфекциите с HPV не причиняват видими симптоми или проблеми. Понякога, обаче, те могат да останат в организма и след години да причинят някои сериозни заболявания като генитални брадавици, рак на маточната шийка, рак на вулвата, рак на вагината, рак на ануса, рак на пениса.

Инфекцията с човешки папилома вирус (HPV) може да доведе до развитието на няколко вида ракови заболявания като рак на маточната шийка, вулвата, вагината, пениса, ануса и устната кухина. Много от тези видове рак се развиват тихо и могат да бъдат открити години или дори десетилетия след заразяване с вируса. Инфкецията с HPV не изгражда траен имунитет и при бъдеща среща с вируса, лицата са изложени на повторен риск от заразяване. Само ракът на маточната шийка може да бъде открит рано със скрининг тест. Другите видове рак, причинени от HPV, може да не бъдат открити, докато не станат по-сериозни. Това прави профилактиката с HPV ваксинация още по-важна.

Понастоящем в Европейския съюз (ЕС) има три лицензирани, доказано безопасни и ефективни HPV ваксини: 9-валентна HPV ваксина, 4-валентна HPV ваксина и двувалентна ваксина. И трите HPV ваксини предпазват от HPV типове 16 и 18, които причиняват повечето HPV ракови заболявания. 4-валентната ваксина осигурява защита срещу два допълнителни типа HPV, които причиняват над 90% от гениталните брадавици (типове 6 и 11), а 9-валентната ваксина осигурява най-широката защита, предпазвайки имунизираните лица от най-честите ракови и други заболявания, които инфекцията с HPV може да причини - (6,11,16,18, 1, 33, 45, 52, 58). 4-валентната и 9-валентната ваксини се прилагат и при двата пола.

В България е налична 9-валентната ваксина за имунизация на момичета и момчета над 9 годишна възраст. Ваксината се осигурява безплатно през личния лекар по Националната програма за превенция на рак на маточната шийка на момичета между 10 и 13 години.

Лицата, които не попадат в Националната програма, могат да поръчат ваксината във всяка аптека в страната и да им бъде поставена от личния лекар или друг медицински специалист.

HPV ваксините са сред най-безопасните и най-тестваните ваксини, лицензирани някога. Всяка ваксина срещу HPV е щателно тествана за безопасност и ефективност в клинични изпитвания, преди да бъде лицензирана и представена на широката публика. Първата HPV ваксина е одобрена за употреба през 2006 година, като проследяването на безопасността на HPV ваксините продължава във всяка страна след въвеждането им. Над 156 държави по света имат имунизационни програми срещу HPV, сред които Австралия, Канада, Швеция, Дания, Обединеното кралство, Португалия и др.

Всяко сериозно събитие след имунизация, което потенциално може да бъде свързано с ваксината, се разследва от Глобалният консултативен комитет на Световната здравна организация за безопасност на ваксините (GACVS), който разглежда колко често са се случвали такива събития преди и след въвеждането на ваксината. Не са установени тежки или сериозни нежелани реакции.

Както всички други ваксини и лекарствени продукти, ваксините срещу HPV имат странични реакции, като най-честите такива са болка в мястото на убождане, зачервяване, главоболие. Глобалният консултативен комитет за безопасност на ваксините (GACVS) и Европейската агенция по лекарствата считат ваксините срещу HPV за изключително безопасни.

Не. Правилното използване на презерватив по време на всеки сексуален контакт може да помогне за предотвратяване на предаването на HPV, но не може да осигури 100% защита от инфекция с вируса, поради факта, че HPV се предава и чрез контакт кожа-кожа и може да засегне кожата в съседните области, които остават незащитени от презерватива.

Не. Клиничните изпитвания преди първата HPV ваксина да бъде лицензирана през 2006 г., проследяването на безопасността и прилагането на ваксината в реалната практика потвърждават, че HPV-ваксинацията не причинява никакви репродуктивни проблеми.

Напротив, HPV ваксинацията би могла да предпази плодовитостта, като предотвратява предракови цервикални лезии и рак на маточната шийка. Хирургичното лечение на предракови лезии на шийката на матката по време на бременност може да доведе до преждевременно раждане и загуба на плода, а лечението на рак на шийката на матката (отстраняване на шийката на матката и матката, химиотерапия и/или облъчване) оставя жената неспособна да ражда повече деца.

Не. 4-валентната и 9-валентната ваксини съдържат вирусоподобни частици, произведени от протеиновата обвивка на всеки тип HPV във ваксината.Тези ваксини не са живи ваксини, не съдържат ДНК на вируса и не могат да причинят HPV инфекция или рак. При ваксинация срещу HPV, тялото реагира като произвежда антитела, които помагат на имунната система да се бори с HPV инфекцията при среща с истинския вирус.

Ваксините срещу човешки папилома вирус (HPV) са ефективни и могат да предотвратят повече от 90% от раковите заболявания, свързани с вируса.

HPV ваксинацията е препоръчана за първи път през 2006 г. и в страните с висок ваксинационен обхват като Швеция, Дания, Австралия и Канада, инфекциите с типовете HPV, които причиняват повечето ракови заболявания и генитални брадавици, са намалели с 88% сред тийнейджърките и 81% сред младите възрастни жени. HPV ваксинацията също е намалила броя на случаите на предракови заболявания на шийката на матката при млади жени.

Защитата, осигурена от HPV ваксината, е дългосрочна. Хората, които са получили HPV ваксина са били проследявани поне около 12 години след поставянето ѝ и тяхната защита срещу HPV е все още висока.

Не. HPV ваксините се проследяват за безопасност и ефективност от както момента на тяхното създаване и след получаване на разрешение за употреба. Всички съобщени случаи на съмнения за връзка между поставяне на HPV ваксина и отключване на автоимунно заболяване са щателно прегледани и такава връзка не е доказана.

Над 156 държави и територии по света имат действащи Национални програми за имунизация срещу човешки папилома вирус (HPV), сред тях са Швеция, Обединеното кралство, Дания, Португалия, Испания, Италия, Германия, Норвегия, Канада, Австралия, Туркменистан и други. В Северна Македония ваксинацията срещу HPV е задължителна.

В страни като Обединеното кралство, където Националната програма е добре развита, ваксинацията срещу HPV се осигурява както на момичета, момчета, млади жени до 26 годишна възраст, които са изпуснали ранната ваксинация и рискови групи като хомосексуални мъже до 45 годишна възраст.

Да. Няколко типа HPV са пряко свързани с развитието на различни видове рак при мъжете: рак на пениса, рак на ануса, както и рак на гърлото. Много от тези видове рак се развиват тихо и могат да бъдат открити години или дори десетилетия след излагане на HPV. Четири от всеки 10 случая на рак, свързан с HPV, са при мъже. Понастоящем няма скрининг за тези видове рак при мъжете и няма лечение за HPV след заразяване с вируса. Това прави профилактиката с HPV ваксината и при момчетата още по-важна. В много страни като Обединеното кралство, Австралия и други, момчетата са включени в Националните имунизационни програми срещу човешки папилома вирус.

HPV ваксините могат да се прилагат на лица, момичета и момчета, след 9-годишна възраст. Ваксинацията срещу HPV се препоръчва да бъде извършена преди навършване на 14 годишна възраст, така че всички подрастващи да са защитени от HPV инфекции, които могат да причинят рак в по-късен етап от техния живот.

Жените и мъжете, които не са се ваксинирали в препоръчана възраст, също имат полза от поставяне на ваксината, тъй като дори и да са заразени или били заразени с един или повече от типовете HPV, ваксината им осигурява защита срещу другите типове HPV, към които е които лицата не са били изложени.

Мит:
Една от причините ваксината срещу HPV да е противоречива е, че предотвратява полово предавана инфекция, което кара някои хора да вярват, че е неподходяща за деца.

Всъщност, ваксината осигурява най-ефективна защита, ако е поставена много преди започването на сексуален живот.

Проучванията показват, че поставянето на ваксината срещу HPV не насърчава започването на сексуален живот в по-млада възраст. Това, което прави е да осигурява защита срещу вирус, с който 8 от 10 души ще се заразят и да предпази от свързаните с HPV генитални брадавици и ракови заболявания в по-зряла възраст.

Ваксината срещу човешки папилома вирус се поставя напълно безплатно по Национална програма за превенция на рак на маточната шийка на момичета между 10 и 13 години от личния лекар. Лицата извън програмата, могат да намерят ваксината във всяка аптека в страната и да им бъде поставена от личния лекар или друг медицински специалист.

Проучванията показват, че имунитетът след имунизация с HPV ваксината продължава най-малко 10 години. Няма признаци, че защитата от ваксината намалява при тези, които са ваксинирани и много експерти вярват, че ваксината ще се окаже ефективна в продължение на няколко десетилетия, осигурявайки потенциално доживотна защита.

В някои от страните, в които ваксината срещу HPV се прилага от дълго време се наблюдава драстичен спад в HPV-свързаните заболявания. В Англия 8 години след въвеждането на ваксинацията, HPV-инфекциите, причиняващи рак, са намалели с 86% сред жените на възраст от 16 до 21 години. В Австралия, процентът на заразяване с HPV е спаднал от 22,7% до 1,1% сред жените на възраст от 18 до 24 години между 2005 и 2015 г. В Шотландия предраковите образувания, свръзани с рак на матоната шийка са намалели с 89%.

Да. В идеалния случай жените и мъжете трябва да получат ваксината, преди да станат сексуално активни и да бъдат изложени на HPV. Лицата, които са сексуално активни, също могат да се възползват от ползите на ваксинацията, като бъдат защитени от типовете, с които не са заразени. Не се изисква тест за наличие на HPV. В страните, в които се ваксинират и момчета и момичета до 14 години, както и лица над тази възраст, се наблюдава спад на HPV-свързаните заболявания – такива страни са Швеция, Австралия, Дания, Канада, Нова Зеландия.

Задължителните ваксини или тези, които са в Националния имунизационен календар на Република България се заплащат от държавата и са безплатни за всички български граждани. Препоръчителните ваксини се наричат така, защото не са задължителни за всички (новородени и реимунизации за възрастни), а само за определени уязвими групи от населението (напр. ваксината срещу грип за възрастни, хронично болни или лица с имунна недостатъчност, ваксината срещу хепатит А – за пътуващи, ваксината срещу ротавируси – за кърмачета и малки деца на възраст 6 – 24 седмици и др.)

Фактът, че са препоръчителни, няма нищо общо с каквато и да е опасност или риск от тях – разликата е, че те са предназначени за ограничен брой лица. Като незадължителни, тяхната стойност в някои случаи се заплаща от ваксинирания (за разлика от задължителните ваксини, които се поставят безплатно). Заплащането от ваксинирания (или неговите родители) се разглежда като поемане на лична отговорност за собственото си (или на детето си) здраве. С други думи, желаещият да се ваксинира проявява и лична активна загриженост за предотвратяване на бъдещи тежки заболявания.

Ваксината срещу човешки папилома вирус (HPV) е част от препоръчителните ваксини, но е напълно безплатна за момичета от 10 до 13 годишна възраст по Националната програма за превенция на рака на маточната шийка.

Поставяне на HPV ваксина по време не бременност не се препоръчва. Дори и ваксината да е била поставена по време на бременност, се препоръчва ваксинирането да се отложи до приключване на бременността.