Д-р Момчил Баев: Антиваксърството покълва от страховете на хората

Чрез него тоталитарните режими целят да дестабилизират западните общества

Д-р Момчил Баев е магистър по Обществено здраве и здравен мениджмънт от Медицинския университет в София. Има докторска степен по Социална медицина и управление на здравеопазването и фармацията.

Д-р Баев е председател на Фондация „Астра Форум“, която организира първата в България Национална конференция по ваксинопредотвратими заболявания през 2022, планира и втора конференция на 10-12 ноември т.г. От 2017 г. е мениджър на програмата за сексуално здраве на Фондация „Сингъл степ“. Д-р Момчил Баев също е сред учредителите на Коалиция HPV, чиято цел е превенция на заболяванията, свързани с човешкия папилома вирус, както и представител за България на Европейската организация за борба с рака по отношение на HPV. Разговаряме с д-р Баев за профилактиката на свързаните с HPV заболявания.

Д-р Баев, какви са начините за инфектиране с човешкия папилома вирус и какви заболявания причинява?

Човешкия папилома вирус е един от най-разпространените в целия свят. Различни проучвания потвърждават, че над 90% от населението на земята е преносител на някой от щамовете на HPV. Вирусът се разпространява изключително лесно между хората – достатъчен е дори допир на кожа в кожа. Притеснение будят няколко конкретни щама на HPV, които могат да причинят онкологични заболявания. Без списъкът им да е изчерпателен, сред най-разпространените заболявания, причинявани от HPV, е карциномът на цервикса, известен повече като рак на маточната шийка. Имаме много висока заболяемост и смъртност от рак на маточната шийка в България, много по-висока от средната за Европа, което прави заболяването социалнозначимо. Чести са също случаите на рак на гърлото, фарингса и изобщо на главата и шията. С HPV са свързани също ракът на вулвата, на пениса, на ануса. Така че онкологичните заболявания, причинявани от човешкия папилома вирус са широк кръг и засягат двата пола.  

Как можем да се предпазим от HPV?

Има само два метода за предпазване. Единият е абсолютно невъзможен – едно човешко същество да не влиза в досег с други човешки същества. Другата възможност е специфичната ваксинопрофилактика. Имаме ваксина срещу човешкия папилома вирус. Тя е подходяща и за момчета, и за момичета, за всички хора на и над 9 години. Нямаме горна граница на възрастта за поставяне на ваксината срещу HPV. Тя е най-надеждното средство за предпазване от усложенията, които потенциално ще причини човешкият папилома вирус в зрелостта на един човек. По-голяма ефективност на ваксината можем да очакваме обаче в млада възраст, когато човек не е започнал сексуално общуване. С напредване на възрастта човек се среща с повече хора, има повече сексуални контакти и партньори. Това потенциално намалява ефективността на ваксината, защото вероятно вече сме се инфектирали с някакъв щам на HPV. Разбира се, има смисъл да се ваксинираме в зряла възраст, но приемаме, че е най-ефективна е ваксината в млада възраст.

Често разговаряме с колеги за мотивацията на родителите да вземат решението да ваксинират техните деца срещу HPV. За съжаление, повечето родители не допускат мисълта, че техните деца на 10, 12 или 14 години ще се разболеят от онкологични заболявания, когато станат на 40, 50, 60 години. Но HPV е много специфичен вирус и за превенцията му трябва да се помисли максимално рано, за да е спокоен човек в зрялата си възраст. При всички положения обаче има полза от ваксинирането на всяка възраст.

Каква е националната ваксинационна програма и защо целевата група е момичета от 10 до 13 години?

Възрастовата група за ваксиниране на Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка е много тясна по икономически причини. Ваксината срещу HPV е напълно безплатна само за момичета от 10 до 13 години. Разбирате, че това е обществен ресурс и не е възможно да се осигурят ваксини за всички хора. Причината е само финансова. Няма нито медицински показания, нито епидемиологични основания възрастовата група да не е по-широка. Идеалният вариант е да бъдат ваксинирани момчета и момичета от 9 до 18 години. Доколкото знам, Министерството на здравеопазването търси начин за разширяване на целевата група. Би могло да се експериментира с няколко по-консервативни подхода – например леко да се разшири целевата група, но да имаме задължителна кохорта. Това ще е инвестиране на финансови ресурси, но категорична защита на една част от популацията. Така след натрупване, с годините ще се получи значим ефект за общественото здраве. Но ние от Коалиция HPV препоръчваме винаги програмата максимум, за да постигнем всичко възможно в името на здравето. Същевременно основна цел на Коалицията в момента е да подкрепи усилията на Министерство на здравеопазването да повиши имунизационния обхват в сега действащата национална програма. В тази връзка официално сме предложили на институцията партньорство в тази посока, защото най-добрите резултати винаги са плод на широки партньорства, а не на индивидуални начинания.

Какъв е пътят да се ваксинираме по своя инициатива?

Чрез личния лекар, тъй като общопрактикуващите лекари прилагат основно имунизационната политика. Желаещият се обръща към своето джипи и казва, че иска да му се постави ваксината срещу HPV. Добре е джипито да даде рецепта и човекът да си купи ваксината от аптеката. Деветвалентната ваксина срещу HPV е на свободния аптечен пазар. Дори да липсва в някои аптеки, може да се поръча от складовете и да се достави. За възрастни лица (мъже и жени) над 18 години обаче се поставят три дози по схема, докато в по-млада възраст са нужни две дози.

Безобидно ли е антиваксърството?

Антиваксърството не е безобидно явление. Този особен феномен е съществувал и когато е изобретена най-първата ваксина в света. Уникалното в сегашните условия е факторът социални мрежи, интернет свързано пространство, в което всеки гражданин, независимо от неговите знания, образование и квалификации, има обществена трибуна да изказва лично мнение. Затова винаги апелирам към хората да различават личните мнения от научните факти и медицинските становища. От едната страна са обоснованите консенсусни медицински становища, които почиват на факти и на изследователска работа. Другото са лични мнения, които не се опират на факти. В крайна сметка не може всеки да разбира от всичко, да бъде вирусолог или имунолог и да знае коя ваксина как работи.

Антиваксърството е опасно явление. СЗО го обяви по време на пандемията от COVID-19 за един от значимите рискове за човечеството, защото подкопава доверието във важни политики за опазване на общественото здраве. Когато има действия, които подкопават такава глобална или национална политика, това е сериозен здравен риск, на който трябва да се противопоставяме не само с факти, но и с емоционални примери от практиката ни.

Всеки ден в България две жени умират от рак на маточната шийка, при това от ваксинопредотвратимо заболяване. Ето до какво води антиваксърството. Притеснително е, че губим жени в трудоспособна възраст. У нас са правени фармакоикономически проучвания, които показват, че губим и човешки живот, и трудоспособна сила, която би могла да допринася в икономиката на страната. А всички тези страдания и загуби може да се предотвратят с ваксина.

Кой има полза от антиваксърството, от пропагандирането на фалшиви новини за ваксините?

Едната страна на антиваксърството са зле информирани хора, които са прочели нещо в някакъв форум, тиражират го в социалните мрежи и така сеят дезинформация, фалшиви новини. Антиваксърството успява да покълне в обществото, защото експлоатира емоционалните страхове на хората. То никога не ползва факти и ако ги ползва, ги изопачава. Когато една информация бива манипулирана така, че да се свърже със страховете на хората, тя неминуемо ще бъде успешна. Хората са първо емоционални същества и след това рационални. Реагират първо през емоцията, а след това през разума, рациото. Често пъти да се ваксинираш или не също е емоционално решение. И когато дезинформацията се свърже със страховете на хората, това неминуемо води до отказ от ваксинация. Другата страна на антиваксърството е свързана с глобални геополитически процеси и цели дестабилизацията на съвременните западни общества. Вече има достатъчно сериозни доказателства, че се води сериозна антиваксърска пропаганда от Русия и Китай – държави с тоталитарни управления. Тяхната цел е да дестабилизират западните общества, а дезинформацията е едно от основните оръжия на тоталитарните режими. Историята го е доказала при нацизма, фашизма, комунистическите режими. В днешно време тоталитарните владетели отново си служат с дезинформация и пропаганда.

Често задавaни въпроси за HPV

Попаднали в организма, някои типове HPV инфектират здравите клетки и предизвикат тяхното неконтролирано размножаване. Имунната система обикновено ги разпознава и изчиства. Понякога, обаче, инфекцията с вируса може да остане в организма, да навлезе в клетките и да промени тяхната генетична информация – ДНК-то. В този случай, здравите клетки се променят в предракови клетки, които може да се изменят в ракови. Инфекцията с HPV често протича безсимптомно – в някои случаи от момента на инфекция с вируса до развитието на раково заболяване могат да минат 20 или повече години. Не може да се определи кои инфекции с човешки папилома вирус ще доведат до рак или друг здравословен проблем.

Повечето хора с HPV не знаят, че са носители на инфекцията, тъй като тя често не предизвиква симптоми. Някои хора разбират, че са заразени с HPV, чак когато имат поява на генитални брадавици. При жените, HPV може да се открие при необичаен резултат от цитонамазка. Други могат да разберат едва след като са развили по-сериозни здравословни проблеми, като например рак. Четири от всеки 10 случая на рак, свързан с HPV, са при мъже. Понастоящем няма скрининг за тези видове ракови заболявания.

Най-често срещаният, но не единствен, начин на предаване на човешки папилома вирус (HPV) е по сексуален път. Други форми на предаване на вируса могат да бъдат контакт кожа-кожа (допир) и кожа-лигавица. Тъй като инфекцията с HPV протича безсимптомно, човек може да бъде заразен с вируса и да бъде преносител без да знае за това.

Ваксинацията е най-ефективният начин за предотвратяване на инфекция с вируса и последващата поява на свързани с него заболявания и при двата пола, включително генитални и анални брадавици, цервикален рак и други видове рак, причинени от HPV. Обикновено, ваксината срещу HPV се поставя преди лицата да бъдат изложени на риск от заразяване с вируса - при девойки и младежи на възраст между 10 и 13 години, съобразно националния имунизационен календар. В България, Министерството на здравеопазването осигурява безплатна ваксина срещу HPV на момичета на възраст 10-13 години, а лицата извън тази група, включително момчетата, могат да поръчат ваксината от всяка аптека в страната.

Използването на презервативи не е 100 % ефективно за предотвратяване на инфекция с вируса. Това е така, защото HPV може също да засегне кожата в съседните области, които остават незащитени.

Инфекциите с HPV не причиняват видими симптоми или проблеми. Понякога, обаче, те могат да останат в организма и след години да причинят някои сериозни заболявания като генитални брадавици, рак на маточната шийка, рак на вулвата, рак на вагината, рак на ануса, рак на пениса.

Инфекцията с човешки папилома вирус (HPV) може да доведе до развитието на няколко вида ракови заболявания като рак на маточната шийка, вулвата, вагината, пениса, ануса и устната кухина. Много от тези видове рак се развиват тихо и могат да бъдат открити години или дори десетилетия след заразяване с вируса. Инфкецията с HPV не изгражда траен имунитет и при бъдеща среща с вируса, лицата са изложени на повторен риск от заразяване. Само ракът на маточната шийка може да бъде открит рано със скрининг тест. Другите видове рак, причинени от HPV, може да не бъдат открити, докато не станат по-сериозни. Това прави профилактиката с HPV ваксинация още по-важна.

Понастоящем в Европейския съюз (ЕС) има три лицензирани, доказано безопасни и ефективни HPV ваксини: 9-валентна HPV ваксина, 4-валентна HPV ваксина и двувалентна ваксина. И трите HPV ваксини предпазват от HPV типове 16 и 18, които причиняват повечето HPV ракови заболявания. 4-валентната ваксина осигурява защита срещу два допълнителни типа HPV, които причиняват над 90% от гениталните брадавици (типове 6 и 11), а 9-валентната ваксина осигурява най-широката защита, предпазвайки имунизираните лица от най-честите ракови и други заболявания, които инфекцията с HPV може да причини - (6,11,16,18, 1, 33, 45, 52, 58). 4-валентната и 9-валентната ваксини се прилагат и при двата пола.

В България е налична 9-валентната ваксина за имунизация на момичета и момчета над 9 годишна възраст. Ваксината се осигурява безплатно през личния лекар по Националната програма за превенция на рак на маточната шийка на момичета между 10 и 13 години.

Лицата, които не попадат в Националната програма, могат да поръчат ваксината във всяка аптека в страната и да им бъде поставена от личния лекар или друг медицински специалист.

HPV ваксините са сред най-безопасните и най-тестваните ваксини, лицензирани някога. Всяка ваксина срещу HPV е щателно тествана за безопасност и ефективност в клинични изпитвания, преди да бъде лицензирана и представена на широката публика. Първата HPV ваксина е одобрена за употреба през 2006 година, като проследяването на безопасността на HPV ваксините продължава във всяка страна след въвеждането им. Над 156 държави по света имат имунизационни програми срещу HPV, сред които Австралия, Канада, Швеция, Дания, Обединеното кралство, Португалия и др.

Всяко сериозно събитие след имунизация, което потенциално може да бъде свързано с ваксината, се разследва от Глобалният консултативен комитет на Световната здравна организация за безопасност на ваксините (GACVS), който разглежда колко често са се случвали такива събития преди и след въвеждането на ваксината. Не са установени тежки или сериозни нежелани реакции.

Както всички други ваксини и лекарствени продукти, ваксините срещу HPV имат странични реакции, като най-честите такива са болка в мястото на убождане, зачервяване, главоболие. Глобалният консултативен комитет за безопасност на ваксините (GACVS) и Европейската агенция по лекарствата считат ваксините срещу HPV за изключително безопасни.

Не. Правилното използване на презерватив по време на всеки сексуален контакт може да помогне за предотвратяване на предаването на HPV, но не може да осигури 100% защита от инфекция с вируса, поради факта, че HPV се предава и чрез контакт кожа-кожа и може да засегне кожата в съседните области, които остават незащитени от презерватива.

Не. Клиничните изпитвания преди първата HPV ваксина да бъде лицензирана през 2006 г., проследяването на безопасността и прилагането на ваксината в реалната практика потвърждават, че HPV-ваксинацията не причинява никакви репродуктивни проблеми.

Напротив, HPV ваксинацията би могла да предпази плодовитостта, като предотвратява предракови цервикални лезии и рак на маточната шийка. Хирургичното лечение на предракови лезии на шийката на матката по време на бременност може да доведе до преждевременно раждане и загуба на плода, а лечението на рак на шийката на матката (отстраняване на шийката на матката и матката, химиотерапия и/или облъчване) оставя жената неспособна да ражда повече деца.

Не. 4-валентната и 9-валентната ваксини съдържат вирусоподобни частици, произведени от протеиновата обвивка на всеки тип HPV във ваксината.Тези ваксини не са живи ваксини, не съдържат ДНК на вируса и не могат да причинят HPV инфекция или рак. При ваксинация срещу HPV, тялото реагира като произвежда антитела, които помагат на имунната система да се бори с HPV инфекцията при среща с истинския вирус.

Ваксините срещу човешки папилома вирус (HPV) са ефективни и могат да предотвратят повече от 90% от раковите заболявания, свързани с вируса.

HPV ваксинацията е препоръчана за първи път през 2006 г. и в страните с висок ваксинационен обхват като Швеция, Дания, Австралия и Канада, инфекциите с типовете HPV, които причиняват повечето ракови заболявания и генитални брадавици, са намалели с 88% сред тийнейджърките и 81% сред младите възрастни жени. HPV ваксинацията също е намалила броя на случаите на предракови заболявания на шийката на матката при млади жени.

Защитата, осигурена от HPV ваксината, е дългосрочна. Хората, които са получили HPV ваксина са били проследявани поне около 12 години след поставянето ѝ и тяхната защита срещу HPV е все още висока.

Не. HPV ваксините се проследяват за безопасност и ефективност от както момента на тяхното създаване и след получаване на разрешение за употреба. Всички съобщени случаи на съмнения за връзка между поставяне на HPV ваксина и отключване на автоимунно заболяване са щателно прегледани и такава връзка не е доказана.

Над 156 държави и територии по света имат действащи Национални програми за имунизация срещу човешки папилома вирус (HPV), сред тях са Швеция, Обединеното кралство, Дания, Португалия, Испания, Италия, Германия, Норвегия, Канада, Австралия, Туркменистан и други. В Северна Македония ваксинацията срещу HPV е задължителна.

В страни като Обединеното кралство, където Националната програма е добре развита, ваксинацията срещу HPV се осигурява както на момичета, момчета, млади жени до 26 годишна възраст, които са изпуснали ранната ваксинация и рискови групи като хомосексуални мъже до 45 годишна възраст.

Да. Няколко типа HPV са пряко свързани с развитието на различни видове рак при мъжете: рак на пениса, рак на ануса, както и рак на гърлото. Много от тези видове рак се развиват тихо и могат да бъдат открити години или дори десетилетия след излагане на HPV. Четири от всеки 10 случая на рак, свързан с HPV, са при мъже. Понастоящем няма скрининг за тези видове рак при мъжете и няма лечение за HPV след заразяване с вируса. Това прави профилактиката с HPV ваксината и при момчетата още по-важна. В много страни като Обединеното кралство, Австралия и други, момчетата са включени в Националните имунизационни програми срещу човешки папилома вирус.

HPV ваксините могат да се прилагат на лица, момичета и момчета, след 9-годишна възраст. Ваксинацията срещу HPV се препоръчва да бъде извършена преди навършване на 14 годишна възраст, така че всички подрастващи да са защитени от HPV инфекции, които могат да причинят рак в по-късен етап от техния живот.

Жените и мъжете, които не са се ваксинирали в препоръчана възраст, също имат полза от поставяне на ваксината, тъй като дори и да са заразени или били заразени с един или повече от типовете HPV, ваксината им осигурява защита срещу другите типове HPV, към които е които лицата не са били изложени.

Мит:
Една от причините ваксината срещу HPV да е противоречива е, че предотвратява полово предавана инфекция, което кара някои хора да вярват, че е неподходяща за деца.

Всъщност, ваксината осигурява най-ефективна защита, ако е поставена много преди започването на сексуален живот.

Проучванията показват, че поставянето на ваксината срещу HPV не насърчава започването на сексуален живот в по-млада възраст. Това, което прави е да осигурява защита срещу вирус, с който 8 от 10 души ще се заразят и да предпази от свързаните с HPV генитални брадавици и ракови заболявания в по-зряла възраст.

Ваксината срещу човешки папилома вирус се поставя напълно безплатно по Национална програма за превенция на рак на маточната шийка на момичета между 10 и 13 години от личния лекар. Лицата извън програмата, могат да намерят ваксината във всяка аптека в страната и да им бъде поставена от личния лекар или друг медицински специалист.

Проучванията показват, че имунитетът след имунизация с HPV ваксината продължава най-малко 10 години. Няма признаци, че защитата от ваксината намалява при тези, които са ваксинирани и много експерти вярват, че ваксината ще се окаже ефективна в продължение на няколко десетилетия, осигурявайки потенциално доживотна защита.

В някои от страните, в които ваксината срещу HPV се прилага от дълго време се наблюдава драстичен спад в HPV-свързаните заболявания. В Англия 8 години след въвеждането на ваксинацията, HPV-инфекциите, причиняващи рак, са намалели с 86% сред жените на възраст от 16 до 21 години. В Австралия, процентът на заразяване с HPV е спаднал от 22,7% до 1,1% сред жените на възраст от 18 до 24 години между 2005 и 2015 г. В Шотландия предраковите образувания, свръзани с рак на матоната шийка са намалели с 89%.

Да. В идеалния случай жените и мъжете трябва да получат ваксината, преди да станат сексуално активни и да бъдат изложени на HPV. Лицата, които са сексуално активни, също могат да се възползват от ползите на ваксинацията, като бъдат защитени от типовете, с които не са заразени. Не се изисква тест за наличие на HPV. В страните, в които се ваксинират и момчета и момичета до 14 години, както и лица над тази възраст, се наблюдава спад на HPV-свързаните заболявания – такива страни са Швеция, Австралия, Дания, Канада, Нова Зеландия.

Задължителните ваксини или тези, които са в Националния имунизационен календар на Република България се заплащат от държавата и са безплатни за всички български граждани. Препоръчителните ваксини се наричат така, защото не са задължителни за всички (новородени и реимунизации за възрастни), а само за определени уязвими групи от населението (напр. ваксината срещу грип за възрастни, хронично болни или лица с имунна недостатъчност, ваксината срещу хепатит А – за пътуващи, ваксината срещу ротавируси – за кърмачета и малки деца на възраст 6 – 24 седмици и др.)

Фактът, че са препоръчителни, няма нищо общо с каквато и да е опасност или риск от тях – разликата е, че те са предназначени за ограничен брой лица. Като незадължителни, тяхната стойност в някои случаи се заплаща от ваксинирания (за разлика от задължителните ваксини, които се поставят безплатно). Заплащането от ваксинирания (или неговите родители) се разглежда като поемане на лична отговорност за собственото си (или на детето си) здраве. С други думи, желаещият да се ваксинира проявява и лична активна загриженост за предотвратяване на бъдещи тежки заболявания.

Ваксината срещу човешки папилома вирус (HPV) е част от препоръчителните ваксини, но е напълно безплатна за момичета от 10 до 13 годишна възраст по Националната програма за превенция на рака на маточната шийка.

Поставяне на HPV ваксина по време не бременност не се препоръчва. Дори и ваксината да е била поставена по време на бременност, се препоръчва ваксинирането да се отложи до приключване на бременността.