Д-р Христиана Бацелова: Над 90% от мъжете и над 80% от жените се заразяват с HPV поне един път в живота си

Д-р Христиана Бацелова е изпълняващ длъжността началник на Хигиенно-епидемиологичен отдел в УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив и асистент в катедра „Епидемиология и медицина на бедствените ситуации“ на Медицинския университет в Пловдив. Завършила е медицина в същия университет през 2007 г., а от 2013 г. е специалист по епидемиология на инфекциозните болести. Д-р Бацелова е сред учредителите на Коалиция HPV, чиято цел е елиминирането на свързаните с HPV заболявания и промотирането на ваксинопрофилактиката. Интервюто е част от информационната кампания „Защити бъдещето им!“

– Д-р Бацелова, какъв е механизмът на заразяване с човешки папилома вирус – HPV? 
– Заразяването с човешкия папилома вирус може да стане при полов контакт между човек, който е източник на инфекция, и незаразен с HPV човек. Достатъчно е да има докосване на кожа до кожа, лигавица в лигавица, за да премине вирусът. При ръкостискане обаче заразяване не може да се осъществи. 
 

– Какъв процент от хората са инфектирани с HPV? 
– Когато започнат да водят полов живот, над 90% от мъжете и над 80% от жените се заразяват, и то доста бързо, дори да имат само един сексуален партньор през годините. Съвсем наскоро излезе проучване сред 45 000 мъже в различни държави, в които не се прилага ваксина срещу HPV. Оказа се, че една трета от мъжете над 15-годишна възраст са заразени с HPV, което е много голям процент. Човешкият папилома вирус е най-разпространеният полово предаван вирус в света. 
 

– Само жените ли са потъпевши от HPV? Какви заболявания причинява HPV? 
Не само жените страдат от заболявания, свързани с човешкия папилома вирус. HPV причинява кондиломи и папиломи и при мъжете, и при жените. На жени може да причини рак на маточната шийка, а на мъжете – рак на пениса, а на двата пола – рак на гърлото, рак на главата, рак на ануса. Така че човешкият папилома вирус е опасен и за мъжете, и за жените.

– Кой е най-сигурният начин за предпазване от свързани с HPV заболявания? 
– Като изключим въздържането от всякакви полови контакти, най-сигурният начин за защита е ваксината срещу HPV. Дори и да се използват кондоми, щом има докосване на кожа с кожа, ще се случи заразяване. От септември 2023 г. официално четиривалентната ваксина срещу HPV Gardasil е заменена с деветвалентна Gardasil 9 в Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка. На този етап програмата е ограничена да предоставя безплатно ваксини само на момичета на възраст от 10 до 13 години. Ако се постави първа доза на 13-годишно момиче и то навърши 14 години преди втората доза, тя също се поема безплатно, за да се завърши ваксиналната схема. 

– От епидемиологична гледна точка по-ефективно ли е ваксинирането и на момичета, и на момчета? 
– Човешкият папилома вирус не избира пола на човека. Просто програмата, която в момента действа в България, е само за първична профилактика на рака на маточната шийка. По тази причина се обхващат само момичета. Но ние, експертите, се надяваме в бъдеще да бъдат обхванати и момчетата, защото на тях също е необходима защита. Ваксината може да се поставя от 9-годишна възраст. За всички момичета и момчета извън възрастта 10 – 13 години, както и за жените и мъжете, които искат да се предпазят от болести, свързани с HPV, остава възможността да си закупят сами от аптека ваксината Gardasil 9 и да им бъде поставена. Дозите са различни в зависимост от възрастта. От 9 до 14 години са необходими две дози с интервал от минимум шест месеца. От 15 години нагоре са нужни три дози с интервал между първите две дози 1-2 месеца, а третата се поставя поне 6 месеца след втората. Реално тези три дози трябва да се поставят в рамките на една година. 

– Има ли ефект да се прави ваксинопрофилактика срещу HPV на по-голяма възраст? 
– Най-ефективно ваксината предотвратява HPV свързаните заболявания във възрастта между 9 и 17 години. Но според Центъра за контрол и превенция на заразните болести в САЩ до 26-годишна възраст ваксината също има много голяма ефективност. Препоръчва се на всеки желаещ да се свърже с личния си лекар и да обсъди тази възможност. Аз лично се ваксинирах на 40 години. Исках много по-рано, но така се стекоха обстоятелствата, че нямах достъп до Gardasil 9. Затова се ваксинирах в първия възможен момент, когато ваксината беше налична в България. Има смисъл от ваксинирането и на по-голяма възраст. Човекът може и преди да се е срещал с този вирус и да се е самоочистил от него. Само че нашата имунна система не изгражда добра имунна памет за HPV. Човешкият папилома вирус има свойството да се скрива от имунната ни система и тя да не може да го запомни. Това означава, че при следваща среща с HPV, за което рискът е много голям, организмът ще бъде незащитен, ще настъпи инфекция и размножаване на вируса. Когато обаче се постави ваксина, се изгражда добра имунна памет и трайна защита на организма. Така че има смисъл от поставяне на ваксина срещу HPV на всяка възраст. 

– Каква реакция на организма да очакваме след ваксинирането? Защо ваксината е безвредна? 
– Когато поставяме деветвалентната ваксина срещу HPV, това се прави мускулно. Иглата е тънка, изключително фина. А мястото за поставяне на ваксината е в делтоидния мускул на една от ръцете. Неслучайно е избран този мускул за поставяне на всички ваксини на деца и възрастни – там няма риск от засягане на голям кръвоносен съд или нерв. Същевременно мускулът е достатъчно голям, за да предизвика отговор на имунната система. При поставянето на ваксината се разкъсват няколко мускулни влакна, което може да доведе само до лека болка за 2 – 3 дни. Аз лично не съм наблюдавала други реакции от ваксината Gardasil 9 освен болка на мястото на убождане. Разбира се, може да има други реакции и те са описани в кратката характеристика на ваксината – главоболие, отпадналост, единични диарийни изхождания. Но това са изключително редки случаи. Възможна е и алергия към някоя от съставките на ваксината, но това също се случва рядко. 

– Защо ваксината е безвредна? 
– Защото това е рекомбинантна ваксина, при създаването на която е използвана същата технология, както при ваксината срещу вирусния хепатит В, която в България се поставя на бебетата веднага след раждането. При тази технология се взима малка част от вируса – в конкретния случай част от 9 типа HPV – и се намножава в лабораторни условия. Тази част от вируса представлява протеин, който ще стимулира нашата имунна система, когато попадне в човешкия организъм. Протеинът във ваксината обаче не може да предизвика заболяване, защото не е активен вирус. 
В нашия организъм чрез ваксината навлизат протеини, които наричаме антигени. Антигените се разпознават от имунната система като чужди белтъчни структури и съответно тя ги атакува. Тези антигени не могат да се размножават в човешкия организъм, затова и не могат да предизвикат каквото и да било заболяване, свързано с HPV. Ето защо ваксината срещу HPV е максимално безопасна за човека. Единственото, което прави, е да накара имунната система да реагира, като изгради антитела и добра имунна памет. 

– Колко години има от масовото прилагане на ваксина срещу HPV? 
– Ваксината не е нова. Преди 16 години тя е въведена за масова ваксинация в различни държави. В Австралия, Великобритания, САЩ и Канада имат много добър опит с нея. Така че тази ваксина е доказала своята безопасност и по време на клиничните изпитвания, и по време на масовото й приложение. Приложени са вече милиони дози от Gardasil 9, което практически доказва нейната ефективност и безопасност. 

– Какви вреди нанася на общественото здраве антиваксърството? 
– Една от вредите е, че в България всеки ден умира повече от една жена от рак на маточната шийка. Докато по света има държави, например Австралия, в които това заболяване е елиминирано сред младите жени. Те са ваксинирани срещу HPV и не боледуват от рак на маточната шийка. В САЩ ваксините не са задължителни, но без поставени ваксини детето не може да бъде прието нито в детска градина, нито в училище, нито да следва в университет. 
Ако у нас варицела е неуправляема инфекция, от която имаме и смъртни случаи, то в САЩ, където се прилага масово ваксина срещу варицела, заболяването не се среща и за десетилетие са намалели с над 90% хоспитализациите за варицела. В крайна сметка при американците е намален рискът от смърт, подобрено е качеството на живот на децата и на техните родители, икономически е изгодно, защото няма разходи за лечение, няма болнични отпуски. А херпес зостер, от който боледуват прекаралите варицела заради реактивиране на вируса, също е елиминирано заболяване. 
Що се отнася до HPV свързаните заболявания, антиваксърството у нас нанася ужасни вреди. За съжаление антиваксъри се срещат и сред медицинските лица. Случвало ми се е родители да се откажат да ваксинират срещу HPV децата си заради мнението на познат хирург или акушер-гинеколог. Само че никъде в научната литература няма доказан риск за заболяване от ваксина, няма дори предположение за такова нещо. Ако едно медицинско лице знае какво представлява рекомбинантна ваксина, би трябвало да е наясно, че няма опасност от заразяване с HPV, а боледуване от HPV свързани заболявания е невъзможно. 
Тъжно е, че в България продължават да се ширят абсурдни мнения, които се базират на тотални измислици. Само че тези измислици се тиражират от антиваксърите и сеят страх у родителите и у децата. Страхът от ваксинирането води до неконтролируемо разпространяване на HPV, до липса на колективен имунитет и до страдание на много хора и техните близки. И на обществото антиваксърството струва много, защото лечението на болните от ракови заболявания, предизвикани от HPV, е изключително скъпо.

Източник: Woman.bg

Често задавaни въпроси за HPV

Попаднали в организма, някои типове HPV инфектират здравите клетки и предизвикат тяхното неконтролирано размножаване. Имунната система обикновено ги разпознава и изчиства. Понякога, обаче, инфекцията с вируса може да остане в организма, да навлезе в клетките и да промени тяхната генетична информация – ДНК-то. В този случай, здравите клетки се променят в предракови клетки, които може да се изменят в ракови. Инфекцията с HPV често протича безсимптомно – в някои случаи от момента на инфекция с вируса до развитието на раково заболяване могат да минат 20 или повече години. Не може да се определи кои инфекции с човешки папилома вирус ще доведат до рак или друг здравословен проблем.

Повечето хора с HPV не знаят, че са носители на инфекцията, тъй като тя често не предизвиква симптоми. Някои хора разбират, че са заразени с HPV, чак когато имат поява на генитални брадавици. При жените, HPV може да се открие при необичаен резултат от цитонамазка. Други могат да разберат едва след като са развили по-сериозни здравословни проблеми, като например рак. Четири от всеки 10 случая на рак, свързан с HPV, са при мъже. Понастоящем няма скрининг за тези видове ракови заболявания.

Най-често срещаният, но не единствен, начин на предаване на човешки папилома вирус (HPV) е по сексуален път. Други форми на предаване на вируса могат да бъдат контакт кожа-кожа (допир) и кожа-лигавица. Тъй като инфекцията с HPV протича безсимптомно, човек може да бъде заразен с вируса и да бъде преносител без да знае за това.

Ваксинацията е най-ефективният начин за предотвратяване на инфекция с вируса и последващата поява на свързани с него заболявания и при двата пола, включително генитални и анални брадавици, цервикален рак и други видове рак, причинени от HPV. Обикновено, ваксината срещу HPV се поставя преди лицата да бъдат изложени на риск от заразяване с вируса - при девойки и младежи на възраст между 10 и 13 години, съобразно националния имунизационен календар. В България, Министерството на здравеопазването осигурява безплатна ваксина срещу HPV на момичета на възраст 10-13 години, а лицата извън тази група, включително момчетата, могат да поръчат ваксината от всяка аптека в страната.

Използването на презервативи не е 100 % ефективно за предотвратяване на инфекция с вируса. Това е така, защото HPV може също да засегне кожата в съседните области, които остават незащитени.

Инфекциите с HPV не причиняват видими симптоми или проблеми. Понякога, обаче, те могат да останат в организма и след години да причинят някои сериозни заболявания като генитални брадавици, рак на маточната шийка, рак на вулвата, рак на вагината, рак на ануса, рак на пениса.

Инфекцията с човешки папилома вирус (HPV) може да доведе до развитието на няколко вида ракови заболявания като рак на маточната шийка, вулвата, вагината, пениса, ануса и устната кухина. Много от тези видове рак се развиват тихо и могат да бъдат открити години или дори десетилетия след заразяване с вируса. Инфкецията с HPV не изгражда траен имунитет и при бъдеща среща с вируса, лицата са изложени на повторен риск от заразяване. Само ракът на маточната шийка може да бъде открит рано със скрининг тест. Другите видове рак, причинени от HPV, може да не бъдат открити, докато не станат по-сериозни. Това прави профилактиката с HPV ваксинация още по-важна.

Понастоящем в Европейския съюз (ЕС) има три лицензирани, доказано безопасни и ефективни HPV ваксини: 9-валентна HPV ваксина, 4-валентна HPV ваксина и двувалентна ваксина. И трите HPV ваксини предпазват от HPV типове 16 и 18, които причиняват повечето HPV ракови заболявания. 4-валентната ваксина осигурява защита срещу два допълнителни типа HPV, които причиняват над 90% от гениталните брадавици (типове 6 и 11), а 9-валентната ваксина осигурява най-широката защита, предпазвайки имунизираните лица от най-честите ракови и други заболявания, които инфекцията с HPV може да причини - (6,11,16,18, 1, 33, 45, 52, 58). 4-валентната и 9-валентната ваксини се прилагат и при двата пола.

В България е налична 9-валентната ваксина за имунизация на момичета и момчета над 9 годишна възраст. Ваксината се осигурява безплатно през личния лекар по Националната програма за превенция на рак на маточната шийка на момичета между 10 и 13 години.

Лицата, които не попадат в Националната програма, могат да поръчат ваксината във всяка аптека в страната и да им бъде поставена от личния лекар или друг медицински специалист.

HPV ваксините са сред най-безопасните и най-тестваните ваксини, лицензирани някога. Всяка ваксина срещу HPV е щателно тествана за безопасност и ефективност в клинични изпитвания, преди да бъде лицензирана и представена на широката публика. Първата HPV ваксина е одобрена за употреба през 2006 година, като проследяването на безопасността на HPV ваксините продължава във всяка страна след въвеждането им. Над 156 държави по света имат имунизационни програми срещу HPV, сред които Австралия, Канада, Швеция, Дания, Обединеното кралство, Португалия и др.

Всяко сериозно събитие след имунизация, което потенциално може да бъде свързано с ваксината, се разследва от Глобалният консултативен комитет на Световната здравна организация за безопасност на ваксините (GACVS), който разглежда колко често са се случвали такива събития преди и след въвеждането на ваксината. Не са установени тежки или сериозни нежелани реакции.

Както всички други ваксини и лекарствени продукти, ваксините срещу HPV имат странични реакции, като най-честите такива са болка в мястото на убождане, зачервяване, главоболие. Глобалният консултативен комитет за безопасност на ваксините (GACVS) и Европейската агенция по лекарствата считат ваксините срещу HPV за изключително безопасни.

Не. Правилното използване на презерватив по време на всеки сексуален контакт може да помогне за предотвратяване на предаването на HPV, но не може да осигури 100% защита от инфекция с вируса, поради факта, че HPV се предава и чрез контакт кожа-кожа и може да засегне кожата в съседните области, които остават незащитени от презерватива.

Не. Клиничните изпитвания преди първата HPV ваксина да бъде лицензирана през 2006 г., проследяването на безопасността и прилагането на ваксината в реалната практика потвърждават, че HPV-ваксинацията не причинява никакви репродуктивни проблеми.

Напротив, HPV ваксинацията би могла да предпази плодовитостта, като предотвратява предракови цервикални лезии и рак на маточната шийка. Хирургичното лечение на предракови лезии на шийката на матката по време на бременност може да доведе до преждевременно раждане и загуба на плода, а лечението на рак на шийката на матката (отстраняване на шийката на матката и матката, химиотерапия и/или облъчване) оставя жената неспособна да ражда повече деца.

Не. 4-валентната и 9-валентната ваксини съдържат вирусоподобни частици, произведени от протеиновата обвивка на всеки тип HPV във ваксината.Тези ваксини не са живи ваксини, не съдържат ДНК на вируса и не могат да причинят HPV инфекция или рак. При ваксинация срещу HPV, тялото реагира като произвежда антитела, които помагат на имунната система да се бори с HPV инфекцията при среща с истинския вирус.

Ваксините срещу човешки папилома вирус (HPV) са ефективни и могат да предотвратят повече от 90% от раковите заболявания, свързани с вируса.

HPV ваксинацията е препоръчана за първи път през 2006 г. и в страните с висок ваксинационен обхват като Швеция, Дания, Австралия и Канада, инфекциите с типовете HPV, които причиняват повечето ракови заболявания и генитални брадавици, са намалели с 88% сред тийнейджърките и 81% сред младите възрастни жени. HPV ваксинацията също е намалила броя на случаите на предракови заболявания на шийката на матката при млади жени.

Защитата, осигурена от HPV ваксината, е дългосрочна. Хората, които са получили HPV ваксина са били проследявани поне около 12 години след поставянето ѝ и тяхната защита срещу HPV е все още висока.

Не. HPV ваксините се проследяват за безопасност и ефективност от както момента на тяхното създаване и след получаване на разрешение за употреба. Всички съобщени случаи на съмнения за връзка между поставяне на HPV ваксина и отключване на автоимунно заболяване са щателно прегледани и такава връзка не е доказана.

Над 156 държави и територии по света имат действащи Национални програми за имунизация срещу човешки папилома вирус (HPV), сред тях са Швеция, Обединеното кралство, Дания, Португалия, Испания, Италия, Германия, Норвегия, Канада, Австралия, Туркменистан и други. В Северна Македония ваксинацията срещу HPV е задължителна.

В страни като Обединеното кралство, където Националната програма е добре развита, ваксинацията срещу HPV се осигурява както на момичета, момчета, млади жени до 26 годишна възраст, които са изпуснали ранната ваксинация и рискови групи като хомосексуални мъже до 45 годишна възраст.

Да. Няколко типа HPV са пряко свързани с развитието на различни видове рак при мъжете: рак на пениса, рак на ануса, както и рак на гърлото. Много от тези видове рак се развиват тихо и могат да бъдат открити години или дори десетилетия след излагане на HPV. Четири от всеки 10 случая на рак, свързан с HPV, са при мъже. Понастоящем няма скрининг за тези видове рак при мъжете и няма лечение за HPV след заразяване с вируса. Това прави профилактиката с HPV ваксината и при момчетата още по-важна. В много страни като Обединеното кралство, Австралия и други, момчетата са включени в Националните имунизационни програми срещу човешки папилома вирус.

HPV ваксините могат да се прилагат на лица, момичета и момчета, след 9-годишна възраст. Ваксинацията срещу HPV се препоръчва да бъде извършена преди навършване на 14 годишна възраст, така че всички подрастващи да са защитени от HPV инфекции, които могат да причинят рак в по-късен етап от техния живот.

Жените и мъжете, които не са се ваксинирали в препоръчана възраст, също имат полза от поставяне на ваксината, тъй като дори и да са заразени или били заразени с един или повече от типовете HPV, ваксината им осигурява защита срещу другите типове HPV, към които е които лицата не са били изложени.

Мит:
Една от причините ваксината срещу HPV да е противоречива е, че предотвратява полово предавана инфекция, което кара някои хора да вярват, че е неподходяща за деца.

Всъщност, ваксината осигурява най-ефективна защита, ако е поставена много преди започването на сексуален живот.

Проучванията показват, че поставянето на ваксината срещу HPV не насърчава започването на сексуален живот в по-млада възраст. Това, което прави е да осигурява защита срещу вирус, с който 8 от 10 души ще се заразят и да предпази от свързаните с HPV генитални брадавици и ракови заболявания в по-зряла възраст.

Ваксината срещу човешки папилома вирус се поставя напълно безплатно по Национална програма за превенция на рак на маточната шийка на момичета между 10 и 13 години от личния лекар. Лицата извън програмата, могат да намерят ваксината във всяка аптека в страната и да им бъде поставена от личния лекар или друг медицински специалист.

Проучванията показват, че имунитетът след имунизация с HPV ваксината продължава най-малко 10 години. Няма признаци, че защитата от ваксината намалява при тези, които са ваксинирани и много експерти вярват, че ваксината ще се окаже ефективна в продължение на няколко десетилетия, осигурявайки потенциално доживотна защита.

В някои от страните, в които ваксината срещу HPV се прилага от дълго време се наблюдава драстичен спад в HPV-свързаните заболявания. В Англия 8 години след въвеждането на ваксинацията, HPV-инфекциите, причиняващи рак, са намалели с 86% сред жените на възраст от 16 до 21 години. В Австралия, процентът на заразяване с HPV е спаднал от 22,7% до 1,1% сред жените на възраст от 18 до 24 години между 2005 и 2015 г. В Шотландия предраковите образувания, свръзани с рак на матоната шийка са намалели с 89%.

Да. В идеалния случай жените и мъжете трябва да получат ваксината, преди да станат сексуално активни и да бъдат изложени на HPV. Лицата, които са сексуално активни, също могат да се възползват от ползите на ваксинацията, като бъдат защитени от типовете, с които не са заразени. Не се изисква тест за наличие на HPV. В страните, в които се ваксинират и момчета и момичета до 14 години, както и лица над тази възраст, се наблюдава спад на HPV-свързаните заболявания – такива страни са Швеция, Австралия, Дания, Канада, Нова Зеландия.

Задължителните ваксини или тези, които са в Националния имунизационен календар на Република България се заплащат от държавата и са безплатни за всички български граждани. Препоръчителните ваксини се наричат така, защото не са задължителни за всички (новородени и реимунизации за възрастни), а само за определени уязвими групи от населението (напр. ваксината срещу грип за възрастни, хронично болни или лица с имунна недостатъчност, ваксината срещу хепатит А – за пътуващи, ваксината срещу ротавируси – за кърмачета и малки деца на възраст 6 – 24 седмици и др.)

Фактът, че са препоръчителни, няма нищо общо с каквато и да е опасност или риск от тях – разликата е, че те са предназначени за ограничен брой лица. Като незадължителни, тяхната стойност в някои случаи се заплаща от ваксинирания (за разлика от задължителните ваксини, които се поставят безплатно). Заплащането от ваксинирания (или неговите родители) се разглежда като поемане на лична отговорност за собственото си (или на детето си) здраве. С други думи, желаещият да се ваксинира проявява и лична активна загриженост за предотвратяване на бъдещи тежки заболявания.

Ваксината срещу човешки папилома вирус (HPV) е част от препоръчителните ваксини, но е напълно безплатна за момичета от 10 до 13 годишна възраст по Националната програма за превенция на рака на маточната шийка.

Поставяне на HPV ваксина по време не бременност не се препоръчва. Дори и ваксината да е била поставена по време на бременност, се препоръчва ваксинирането да се отложи до приключване на бременността.