Проф. Радка Аргирова: Ваксина предпазва от девет най-канцерогенни типове HPV

Проф. д-р Радка Аргирова е председател на Националния експертен борд по вирусология към Българския лекарски съюз и председател на Българското дружество по медицинска вирусология. Проф. Аргирова е и съучредител на Коалиция HPV, чиято цел е изкореняване на заболяванията, свързани с човешкия папиломен вирус. Разговаряме с водещия вирусолог на България за това как да се промени здравеопазването, за да постигнем превенция за свързаните с HPV заболявания. Интервюто е част от кампанията „Защити бъдещето им!“

 – Проф. Аргирова, кои типове HPV са опасни за здравето и защо?

Всички типове човешки папилома вируси са опасни. Самото понятие папилома означава злокачествено образувание. Но не всички HPV са еднакво злокачествени. Отделяме 14 най-опасни типа, свързани с различни видове карциноми. На първо място са типове 16 и 18. Напоследък към тях активно се присъединяват тип 31, 33 и 53. Но най-канцерогенни са общо четиринадесет типа HPV.

 – Какви са начините за превенция от свързаните с HPV заболявания?

Профилактиката на свързаните с HPV заболявания е първична, когато се осъществява контрол и се елиминира причината на заболяването; вторична, при която се откриват и ликвидират предраковите и ранните неопластични изменения, и третична – за предпазване от рецидиви и метастази при вече лекувано раково заболяване. 
Първичната профилактика цели да не се инфектираме изобщо с вируса. Това обаче е почти невъзможно, тъй като HPV не е въздушно-капкова, нито пък кръвна или хранителна инфекция, а се предава изключително по полов път. Ето защо почти всеки човек през живота си се среща с този вирус. За щастие е възможна първична профилактика срещу свързаните с HPV заболявания, която се извършва чрез ваксина. В момента ваксината, която се използва в целия свят, а от септември и в България, предпазва от девет от най-канцерогенните типове HPV. 
Вторичната профилактика е скринингът, когато все още нямаме онкологично заболяване. Скрининг за една жена означава активно да отиде да се изследва, като си направи цитонамазка (или течна биопсия) и се тества за наличие на папилома вирус. Целта е, ако се установи наличие на HPV или на предракови изменения, да бъде приложено необходимото лечение, за да не се стигне изобщо до развитие на онкологично заболяване.  
Съществува добре известна и използвана в цял свят програма както за ваксиниране, така и за скрининг. Скрининговата програма е утвърдена и валидирана от СЗО. При нея се правят тестове за всички най-канцерогенни 14 папиломни вируси. Това се прави чрез PCR, при който се търси ДНК на вируса. По тази програма скринингът в целия свят се изпълнява стандартизирано, по един и същи начин.

 – Къде в България може да се тестваш за наличие на HPV?

В България има много лаборатории, които правят това изследване, даже са повече, отколкото е необходимо. Тестове за HPV се правят във всички големи болници, в които има лаборатории.

 – Ако тестът установи, че има инфекция с HPV, който още не е предизвикал раково заболяване, има ли начин вирусът да се изчисти от организма?

Да, разбира се. Трябва да се отиде на гинеколог, УНГ-специалист или пък на кожен лекар, защото с HPV е свързан не само ракът на шийката на матката, а също рак на вулвата, на пениса, на ануса, на орофарингса, също може да се появят различни кожни образувания (брадавици), които съответният специалист да види и да прецени как да се действа. Има начин да се направи интервенция на тази находка, за да не се стига въобще до развитие на рак. Например, ако се открие канцерогенен папиломен вирус на жена, се прави колпоскопско изследване на маточната шийка. Ако там се открият предракови изменения, се прави конизация и предраковите клетки се отстраняват. След тази процедура жената няма да развие рак на маточната шийка, но тази процедура не отменя следващия скрининг.

 – Ако човек веднъж е бил инфектиран от HPV, но папилома вирусът е изчистен, а предраковите изменения на маточната шийка са премахнати, има ли полза този човек да се ваксинира?

Да, има полза да се ваксинира. Въпреки че вече се е преборил с един тип HPV, може да се зарази с друг тип папиломен вирус. Най-канцерогенните са 14 типа и не може да се инфектираш с всичките едновременно. Възможно е обаче след един да дойде друг. Нещо повече, възможно е да имате два или три типа HPV едновременно. Тези случаи не са чести, но и такива сме виждали. Затова има смисъл всеки човек да си постави деветвалентната ваксина с HPV. Тя има много широко предпазно действие.

– Какво представлява новата 9-валентна ваксина срещу HPV? Какви са предимствата ѝ в сравнение със старата? 

Най-голямото предимство на ваксината е, че предпазва от 9 типа HPV и така е практически всесилна срещу папиломните вируси. Съвсем в началото на HPV профилактиката имаше една двувалентна ваксина, след това започна да се използва четиривалентна. Те предпазваха само срещу типове HPV, които предизвикват основно рак на шийката на матката. Сега във ваксината са включени и останалите типове HPV, които предизвикват други видове рак, които вече изброих и които засягат не само жените, но и мъжете.

 – Какво трябва да се промени в здравеопазването, за да стане наистина действаща Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка? 

Първо, тази програма трябва да се популяризира. Второ, трябва не просто да се каже „Идете и се ваксинирайте“, а да се обясни нашироко каква е ползата от ваксината. Хората трябва да знаят, че ракът на маточната шийка е четвъртото по честота и по смъртност раково заболяване при жените, и че има начин това заболяване да се избегне. И този начин за предпазване от рак е ваксинирането срещу HPV. Така си спестяваш заболяване, лечение и всички свързани с това страдания. Какъв по-силен аргумент в полза на ваксинирането?!
Много добре знам, че някои хора имат резерви към ваксините. Според мене те просто не знаят плюсовете от това да се ваксинираш. Наистина ефектът от ваксината срещу HPV не идва веднага и ще се докаже късно през живота на човека. Това не е противогрипна ваксина, чийто ефект ще се види още през този грипен сезон, като не се разболееш от грип. Ваксината срещу HPV е гарант за бъдеще без няколко вида онкологични заболявания, дълготрайно предварително планиране на живот в здраве.

 – Как може да се осъвремени самата програма за първична профилактика?

Програмата ще се осъвремени стъпка по стъпка. Преди всичко трябва да обърнем внимание и обучим хората, които ще правят самото ваксиниране. Това са общопрактикуващите лекари, а също и гинеколозите – много често хората се допитват до тях, защото свързват HPV преди всичко с рака на шийката на матката.  
Другата важна задача е сериозна работа с родителите. И с учениците, разбира се, но с родителите особено. Защото целевата група за ваксиниране по Програмата, за която ваксината срещу HPV се реимбурсира напълно, са момичета от 10 до 13 години. А за тези деца важните решения за живота им се вземат от родителите. 
Разбира се, трябва да се работи и с родителите на момчетата, да им се обясни, че и мъжкият пол е засегнат от ракови заболявания, свързани с HPV. Вирусът не различава момчета и момичета. Момчетата няма как да се разболеят от рак на маточната шийка, но може да развият рак на пениса, на ануса, на гърлото, кожни образувания. Даже при тежка пневмония, макар и рядко, причинителят е HPV.

Източник: Puls.bg

Често задавaни въпроси за HPV

Попаднали в организма, някои типове HPV инфектират здравите клетки и предизвикат тяхното неконтролирано размножаване. Имунната система обикновено ги разпознава и изчиства. Понякога, обаче, инфекцията с вируса може да остане в организма, да навлезе в клетките и да промени тяхната генетична информация – ДНК-то. В този случай, здравите клетки се променят в предракови клетки, които може да се изменят в ракови. Инфекцията с HPV често протича безсимптомно – в някои случаи от момента на инфекция с вируса до развитието на раково заболяване могат да минат 20 или повече години. Не може да се определи кои инфекции с човешки папилома вирус ще доведат до рак или друг здравословен проблем.

Повечето хора с HPV не знаят, че са носители на инфекцията, тъй като тя често не предизвиква симптоми. Някои хора разбират, че са заразени с HPV, чак когато имат поява на генитални брадавици. При жените, HPV може да се открие при необичаен резултат от цитонамазка. Други могат да разберат едва след като са развили по-сериозни здравословни проблеми, като например рак. Четири от всеки 10 случая на рак, свързан с HPV, са при мъже. Понастоящем няма скрининг за тези видове ракови заболявания.

Най-често срещаният, но не единствен, начин на предаване на човешки папилома вирус (HPV) е по сексуален път. Други форми на предаване на вируса могат да бъдат контакт кожа-кожа (допир) и кожа-лигавица. Тъй като инфекцията с HPV протича безсимптомно, човек може да бъде заразен с вируса и да бъде преносител без да знае за това.

Ваксинацията е най-ефективният начин за предотвратяване на инфекция с вируса и последващата поява на свързани с него заболявания и при двата пола, включително генитални и анални брадавици, цервикален рак и други видове рак, причинени от HPV. Обикновено, ваксината срещу HPV се поставя преди лицата да бъдат изложени на риск от заразяване с вируса - при девойки и младежи на възраст между 10 и 13 години, съобразно националния имунизационен календар. В България, Министерството на здравеопазването осигурява безплатна ваксина срещу HPV на момичета на възраст 10-13 години, а лицата извън тази група, включително момчетата, могат да поръчат ваксината от всяка аптека в страната.

Използването на презервативи не е 100 % ефективно за предотвратяване на инфекция с вируса. Това е така, защото HPV може също да засегне кожата в съседните области, които остават незащитени.

Инфекциите с HPV не причиняват видими симптоми или проблеми. Понякога, обаче, те могат да останат в организма и след години да причинят някои сериозни заболявания като генитални брадавици, рак на маточната шийка, рак на вулвата, рак на вагината, рак на ануса, рак на пениса.

Инфекцията с човешки папилома вирус (HPV) може да доведе до развитието на няколко вида ракови заболявания като рак на маточната шийка, вулвата, вагината, пениса, ануса и устната кухина. Много от тези видове рак се развиват тихо и могат да бъдат открити години или дори десетилетия след заразяване с вируса. Инфкецията с HPV не изгражда траен имунитет и при бъдеща среща с вируса, лицата са изложени на повторен риск от заразяване. Само ракът на маточната шийка може да бъде открит рано със скрининг тест. Другите видове рак, причинени от HPV, може да не бъдат открити, докато не станат по-сериозни. Това прави профилактиката с HPV ваксинация още по-важна.

Понастоящем в Европейския съюз (ЕС) има три лицензирани, доказано безопасни и ефективни HPV ваксини: 9-валентна HPV ваксина, 4-валентна HPV ваксина и двувалентна ваксина. И трите HPV ваксини предпазват от HPV типове 16 и 18, които причиняват повечето HPV ракови заболявания. 4-валентната ваксина осигурява защита срещу два допълнителни типа HPV, които причиняват над 90% от гениталните брадавици (типове 6 и 11), а 9-валентната ваксина осигурява най-широката защита, предпазвайки имунизираните лица от най-честите ракови и други заболявания, които инфекцията с HPV може да причини - (6,11,16,18, 1, 33, 45, 52, 58). 4-валентната и 9-валентната ваксини се прилагат и при двата пола.

В България е налична 9-валентната ваксина за имунизация на момичета и момчета над 9 годишна възраст. Ваксината се осигурява безплатно през личния лекар по Националната програма за превенция на рак на маточната шийка на момичета между 10 и 13 години.

Лицата, които не попадат в Националната програма, могат да поръчат ваксината във всяка аптека в страната и да им бъде поставена от личния лекар или друг медицински специалист.

HPV ваксините са сред най-безопасните и най-тестваните ваксини, лицензирани някога. Всяка ваксина срещу HPV е щателно тествана за безопасност и ефективност в клинични изпитвания, преди да бъде лицензирана и представена на широката публика. Първата HPV ваксина е одобрена за употреба през 2006 година, като проследяването на безопасността на HPV ваксините продължава във всяка страна след въвеждането им. Над 156 държави по света имат имунизационни програми срещу HPV, сред които Австралия, Канада, Швеция, Дания, Обединеното кралство, Португалия и др.

Всяко сериозно събитие след имунизация, което потенциално може да бъде свързано с ваксината, се разследва от Глобалният консултативен комитет на Световната здравна организация за безопасност на ваксините (GACVS), който разглежда колко често са се случвали такива събития преди и след въвеждането на ваксината. Не са установени тежки или сериозни нежелани реакции.

Както всички други ваксини и лекарствени продукти, ваксините срещу HPV имат странични реакции, като най-честите такива са болка в мястото на убождане, зачервяване, главоболие. Глобалният консултативен комитет за безопасност на ваксините (GACVS) и Европейската агенция по лекарствата считат ваксините срещу HPV за изключително безопасни.

Не. Правилното използване на презерватив по време на всеки сексуален контакт може да помогне за предотвратяване на предаването на HPV, но не може да осигури 100% защита от инфекция с вируса, поради факта, че HPV се предава и чрез контакт кожа-кожа и може да засегне кожата в съседните области, които остават незащитени от презерватива.

Не. Клиничните изпитвания преди първата HPV ваксина да бъде лицензирана през 2006 г., проследяването на безопасността и прилагането на ваксината в реалната практика потвърждават, че HPV-ваксинацията не причинява никакви репродуктивни проблеми.

Напротив, HPV ваксинацията би могла да предпази плодовитостта, като предотвратява предракови цервикални лезии и рак на маточната шийка. Хирургичното лечение на предракови лезии на шийката на матката по време на бременност може да доведе до преждевременно раждане и загуба на плода, а лечението на рак на шийката на матката (отстраняване на шийката на матката и матката, химиотерапия и/или облъчване) оставя жената неспособна да ражда повече деца.

Не. 4-валентната и 9-валентната ваксини съдържат вирусоподобни частици, произведени от протеиновата обвивка на всеки тип HPV във ваксината.Тези ваксини не са живи ваксини, не съдържат ДНК на вируса и не могат да причинят HPV инфекция или рак. При ваксинация срещу HPV, тялото реагира като произвежда антитела, които помагат на имунната система да се бори с HPV инфекцията при среща с истинския вирус.

Ваксините срещу човешки папилома вирус (HPV) са ефективни и могат да предотвратят повече от 90% от раковите заболявания, свързани с вируса.

HPV ваксинацията е препоръчана за първи път през 2006 г. и в страните с висок ваксинационен обхват като Швеция, Дания, Австралия и Канада, инфекциите с типовете HPV, които причиняват повечето ракови заболявания и генитални брадавици, са намалели с 88% сред тийнейджърките и 81% сред младите възрастни жени. HPV ваксинацията също е намалила броя на случаите на предракови заболявания на шийката на матката при млади жени.

Защитата, осигурена от HPV ваксината, е дългосрочна. Хората, които са получили HPV ваксина са били проследявани поне около 12 години след поставянето ѝ и тяхната защита срещу HPV е все още висока.

Не. HPV ваксините се проследяват за безопасност и ефективност от както момента на тяхното създаване и след получаване на разрешение за употреба. Всички съобщени случаи на съмнения за връзка между поставяне на HPV ваксина и отключване на автоимунно заболяване са щателно прегледани и такава връзка не е доказана.

Над 156 държави и територии по света имат действащи Национални програми за имунизация срещу човешки папилома вирус (HPV), сред тях са Швеция, Обединеното кралство, Дания, Португалия, Испания, Италия, Германия, Норвегия, Канада, Австралия, Туркменистан и други. В Северна Македония ваксинацията срещу HPV е задължителна.

В страни като Обединеното кралство, където Националната програма е добре развита, ваксинацията срещу HPV се осигурява както на момичета, момчета, млади жени до 26 годишна възраст, които са изпуснали ранната ваксинация и рискови групи като хомосексуални мъже до 45 годишна възраст.

Да. Няколко типа HPV са пряко свързани с развитието на различни видове рак при мъжете: рак на пениса, рак на ануса, както и рак на гърлото. Много от тези видове рак се развиват тихо и могат да бъдат открити години или дори десетилетия след излагане на HPV. Четири от всеки 10 случая на рак, свързан с HPV, са при мъже. Понастоящем няма скрининг за тези видове рак при мъжете и няма лечение за HPV след заразяване с вируса. Това прави профилактиката с HPV ваксината и при момчетата още по-важна. В много страни като Обединеното кралство, Австралия и други, момчетата са включени в Националните имунизационни програми срещу човешки папилома вирус.

HPV ваксините могат да се прилагат на лица, момичета и момчета, след 9-годишна възраст. Ваксинацията срещу HPV се препоръчва да бъде извършена преди навършване на 14 годишна възраст, така че всички подрастващи да са защитени от HPV инфекции, които могат да причинят рак в по-късен етап от техния живот.

Жените и мъжете, които не са се ваксинирали в препоръчана възраст, също имат полза от поставяне на ваксината, тъй като дори и да са заразени или били заразени с един или повече от типовете HPV, ваксината им осигурява защита срещу другите типове HPV, към които е които лицата не са били изложени.

Мит:
Една от причините ваксината срещу HPV да е противоречива е, че предотвратява полово предавана инфекция, което кара някои хора да вярват, че е неподходяща за деца.

Всъщност, ваксината осигурява най-ефективна защита, ако е поставена много преди започването на сексуален живот.

Проучванията показват, че поставянето на ваксината срещу HPV не насърчава започването на сексуален живот в по-млада възраст. Това, което прави е да осигурява защита срещу вирус, с който 8 от 10 души ще се заразят и да предпази от свързаните с HPV генитални брадавици и ракови заболявания в по-зряла възраст.

Ваксината срещу човешки папилома вирус се поставя напълно безплатно по Национална програма за превенция на рак на маточната шийка на момичета между 10 и 13 години от личния лекар. Лицата извън програмата, могат да намерят ваксината във всяка аптека в страната и да им бъде поставена от личния лекар или друг медицински специалист.

Проучванията показват, че имунитетът след имунизация с HPV ваксината продължава най-малко 10 години. Няма признаци, че защитата от ваксината намалява при тези, които са ваксинирани и много експерти вярват, че ваксината ще се окаже ефективна в продължение на няколко десетилетия, осигурявайки потенциално доживотна защита.

В някои от страните, в които ваксината срещу HPV се прилага от дълго време се наблюдава драстичен спад в HPV-свързаните заболявания. В Англия 8 години след въвеждането на ваксинацията, HPV-инфекциите, причиняващи рак, са намалели с 86% сред жените на възраст от 16 до 21 години. В Австралия, процентът на заразяване с HPV е спаднал от 22,7% до 1,1% сред жените на възраст от 18 до 24 години между 2005 и 2015 г. В Шотландия предраковите образувания, свръзани с рак на матоната шийка са намалели с 89%.

Да. В идеалния случай жените и мъжете трябва да получат ваксината, преди да станат сексуално активни и да бъдат изложени на HPV. Лицата, които са сексуално активни, също могат да се възползват от ползите на ваксинацията, като бъдат защитени от типовете, с които не са заразени. Не се изисква тест за наличие на HPV. В страните, в които се ваксинират и момчета и момичета до 14 години, както и лица над тази възраст, се наблюдава спад на HPV-свързаните заболявания – такива страни са Швеция, Австралия, Дания, Канада, Нова Зеландия.

Задължителните ваксини или тези, които са в Националния имунизационен календар на Република България се заплащат от държавата и са безплатни за всички български граждани. Препоръчителните ваксини се наричат така, защото не са задължителни за всички (новородени и реимунизации за възрастни), а само за определени уязвими групи от населението (напр. ваксината срещу грип за възрастни, хронично болни или лица с имунна недостатъчност, ваксината срещу хепатит А – за пътуващи, ваксината срещу ротавируси – за кърмачета и малки деца на възраст 6 – 24 седмици и др.)

Фактът, че са препоръчителни, няма нищо общо с каквато и да е опасност или риск от тях – разликата е, че те са предназначени за ограничен брой лица. Като незадължителни, тяхната стойност в някои случаи се заплаща от ваксинирания (за разлика от задължителните ваксини, които се поставят безплатно). Заплащането от ваксинирания (или неговите родители) се разглежда като поемане на лична отговорност за собственото си (или на детето си) здраве. С други думи, желаещият да се ваксинира проявява и лична активна загриженост за предотвратяване на бъдещи тежки заболявания.

Ваксината срещу човешки папилома вирус (HPV) е част от препоръчителните ваксини, но е напълно безплатна за момичета от 10 до 13 годишна възраст по Националната програма за превенция на рака на маточната шийка.

Поставяне на HPV ваксина по време не бременност не се препоръчва. Дори и ваксината да е била поставена по време на бременност, се препоръчва ваксинирането да се отложи до приключване на бременността.