СПОМЕНИ

Виж сега, моето момиче, човешкият живот се дали на два етапа — преди и след. Преди и след първата голяма любов. Преди и след загубата на любим човек. Преди и след всички най-важни събития. Преди и след децата. Най-вече след децата — ми каза баба ми, малко преди да напусне този свят.

Ако имам привилегията да остарея като нея и децата ми да ме надживеят, от майчинството си ще помня само най-важното. Няма да помня умората, няма да помня безсънието, няма да помня пост-родилната депресия, няма да помня боледуванията в детската градина и безкрайните сополи. Ще помня онези малки и на пръв поглед незначителни моменти, които са ме просълзявали от щастие и безметежна радост.

Когато дъщерите ми бяха малки, често ми задаваха един и същи въпрос.

Мамо, кой е най-щастливият момент в живота ти?

Винаги отговарях по един и същи начин – Когато те родих.

Но, най-вече ще помня комичните моменти и детските им мъдрости и ще направя всичко по силите ми и те да ги съхранят в шкафчетата на паметта си, за да ги използват като спасителни кукички в моменти на несигурност.

Мамо, ако не можеш да ми родиш сестричка, би ли ми родила поне кученце?

Мамо, колко често сексувате с тате?

Мамо, какво можеш да ми предложиш за ядене?

Какво мога да ти предложа за ядене ли? Аз да не съм ресторант?! Изяж ме мен.

Не бе, мамо, аз само го гледах шоколада, не съм го яла.

По-добре да изям това шоколадово яйце днес, отколкото утре.

Аз не пия вода, само си освежавам езика.

На този гърдите не са му достатъчно мъжки.

Мамо, моля те, не се карай на кака ми! Медитирай.

НИКЪФ НЕ МИ СЕ СПИ! ОТКАЗВАМ СЕ ДА СПЯ! ЗАВИНАГИ.

С ТОВА УЧИЛИЩЕ САМО НИ ОТНЕМАТ ОТ ВРЕМЕТО ЗА ИГРА.

ОБИЧАМ ДА СЪМ ЯГОДА И ИСКАМ КИСТЮМ ЯГОДА ЗА ХЕЛОУИН.

Ти да не си ми шеф, че да ми казваш какво да правя.

ИСКАМ ДА СЪМ ЗОДИЯ ХЕЛИКОПТЕР.

Няма да изляза от водата, защото съм русалка и навън е опасно за мен.

Мамо, седни да те нарисувам. Не мърдай де… нарисувах ти мустаци.

Мамо, това сте ти и тате като влюбени. Нарисувах ви, за да не забравя как изглеждате, когато умрете.

Мамо, това е точно същото, но обратното.

Мамо, ти какво сънува тази нощ? Аз сънувах една синя майка с едно страшно око. И после ти ме изяде. И после изяде и майката на Тими. Ти си една виновна майка.

Мамо, какъв е твоят списък с цели за 2023 година? Моят е: да мога да се преобразявам в различни животни; да ставам невидима; да владея телекинеза и телепортация и да летя.

Откъде се пръкна това амбициозно дете…

Моят списък съдържа само една точка – да се наспя!

Мамо, искам са играя в Идеал Мадрид.

А не искаш ли да играеш гимнастика или тенис?

Не. Там всичко става много бавно.

– Ава, къде ти е шапката?

– Ентусиазирах се и я метнах на покрива.

– Мамо, къде съм била аз, когато кака ми е била малка?

– Остави ме да се изкъпя и ще ти обясня.

– Но аз в корема ти ли съм била, когато тя е била малка? А ти къде си била, когато си била малка?

Започвам да се смея истерично, а тя ме предупреждава: Ака ми се.

Набързо приключвам с къпането и излизам от банята, а тя заявява: Е, вече не ми са ака. Мина ми.

Наскоро малката ми дъщеря надуши изкуствения интелект на таблета си и положението стана неконтролируемо. По цял ден му изпраща сърца, еднорози, цветя, животни и изобщо всякакви емотикони. Той ѝ отговаря, че много му харесва да си общува с нея. Тя лети от щастие и не спира да го обстрелва с картинки. Горкият AI, не знае какво го чака.

След продължително торпилиране малката ми дъщеря се кротва и сяда да пише домашни. Пет минути по-късно заявява, че е прекалила с ученето и ще си почине малко. Става от бюрото, сяда на земята в поза лотус, взима едно хартиено цвете и затваря очи. Стои неподвижно няколко минути.

Питам я: Медитираш ли?

Тя отговаря: Опитвам се да вляза в системата на цветето, но виждам ябълка да ражда бонбон.

А аз съм чаЛ.

Когато голямата ми дъщеря беше около 4-5-годишна, се беше облепила от главата до петите със стикери, защото, мамо, ти каза, че не мога да лепя по мебелите, а аз не съм мебел – значи по мен може.

През пролетта 7-годишната ми дъщеря отиде на лагер за първи път. Звъня да я питам пристигнали ли са, всичко наред ли е, а тя вдига телефона изнервено: МАМО, КАКВО? —  Без да успея да кажа каквото и да било, тя продължава: Да, добре съм, всичко е наред. Не се притеснявай и не ми се обаждай по това време. Не е удобно. — Затваря.

Само на 7 години и вече няма никаква нужда от мен. Доволна съм. Означава, съм си свършила работата като родител. Научила съм децата ми да бъдат самостоятелни и да се оправят без мен.

Наред с малките смешки са ми мили и онези рисунки, на които приличам на картоф с коса. Пазя всичките им картички, изписани с разкривен почерк и правописни грешки.

И някъде измежду тези спомени всичките ми страхове се опитват да излязат от един стар и прашасал гардероб на съзнанието, а аз грижливо ги прибутвам обратно. Вижте сега, не можете да ме уплашите. Няма да допусна моите страхове да се превърнат в техни. Момичетата ми ще бъдат добре, погрижила съм се.

Приказката прочете Силвия Петкова

Автор: Ралица Найденова

На 7 октомври 2023 г. в Sofia Live Club на „ВИЖ СЕГА, МОЕТО МОМИЧЕ“ ни събра една кауза – тази за защитата на бъдещето на децата ни.

През призмата на популярния формат Пощенска кутия за приказки Александра Сърчаджиева, Силвия Петкова, Оля Малинова, д-р Мила Бобадова (Козата Ани, с “приказката” на Елисавета Белобрадова), Красимира Хаджииванова и Гери Турийска ни разказаха истории за майки и деца, за страхове и смелост, за трудности и малки победи.

Специални гости, които застанаха зад инициативата, бяха доц. д-р. Михаил Околийски, зам. министър на здравеопазването, Майк Мориси, главен изпълнителен директор на Европейската организация за борба с рака (European Cancer Organisation) и д-р Христиана Бацелова, специалист по епидемиология. 

Смяхме се, плакахме, споделяхме и най-важното – информирахме се за най-иноватияния начин, по който можем да защитим бъдещето на децата си – 9-валентната ваксина срещу HPV, която предпазва от развитие на HPV-свързани онкологични и други заболявания.

От началото на септемри, подобно на страните в Европейския съюз, модерната защита е напълно безплатна и в България – за всички момичета от 10 до 14 ненавършени години и се поставя от личния лекар.

Ваксината е препоръчителна и за момчета, както и за хора в зряла възраст. 

Никога не е късно да се защитиш!

Често задавaни въпроси за HPV

Попаднали в организма, някои типове HPV инфектират здравите клетки и предизвикат тяхното неконтролирано размножаване. Имунната система обикновено ги разпознава и изчиства. Понякога, обаче, инфекцията с вируса може да остане в организма, да навлезе в клетките и да промени тяхната генетична информация – ДНК-то. В този случай, здравите клетки се променят в предракови клетки, които може да се изменят в ракови. Инфекцията с HPV често протича безсимптомно – в някои случаи от момента на инфекция с вируса до развитието на раково заболяване могат да минат 20 или повече години. Не може да се определи кои инфекции с човешки папилома вирус ще доведат до рак или друг здравословен проблем.

Повечето хора с HPV не знаят, че са носители на инфекцията, тъй като тя често не предизвиква симптоми. Някои хора разбират, че са заразени с HPV, чак когато имат поява на генитални брадавици. При жените, HPV може да се открие при необичаен резултат от цитонамазка. Други могат да разберат едва след като са развили по-сериозни здравословни проблеми, като например рак. Четири от всеки 10 случая на рак, свързан с HPV, са при мъже. Понастоящем няма скрининг за тези видове ракови заболявания.

Най-често срещаният, но не единствен, начин на предаване на човешки папилома вирус (HPV) е по сексуален път. Други форми на предаване на вируса могат да бъдат контакт кожа-кожа (допир) и кожа-лигавица. Тъй като инфекцията с HPV протича безсимптомно, човек може да бъде заразен с вируса и да бъде преносител без да знае за това.

Ваксинацията е най-ефективният начин за предотвратяване на инфекция с вируса и последващата поява на свързани с него заболявания и при двата пола, включително генитални и анални брадавици, цервикален рак и други видове рак, причинени от HPV. Обикновено, ваксината срещу HPV се поставя преди лицата да бъдат изложени на риск от заразяване с вируса - при девойки и младежи на възраст между 10 и 13 години, съобразно националния имунизационен календар. В България, Министерството на здравеопазването осигурява безплатна ваксина срещу HPV на момичета на възраст 10-13 години, а лицата извън тази група, включително момчетата, могат да поръчат ваксината от всяка аптека в страната.

Използването на презервативи не е 100 % ефективно за предотвратяване на инфекция с вируса. Това е така, защото HPV може също да засегне кожата в съседните области, които остават незащитени.

Инфекциите с HPV не причиняват видими симптоми или проблеми. Понякога, обаче, те могат да останат в организма и след години да причинят някои сериозни заболявания като генитални брадавици, рак на маточната шийка, рак на вулвата, рак на вагината, рак на ануса, рак на пениса.

Инфекцията с човешки папилома вирус (HPV) може да доведе до развитието на няколко вида ракови заболявания като рак на маточната шийка, вулвата, вагината, пениса, ануса и устната кухина. Много от тези видове рак се развиват тихо и могат да бъдат открити години или дори десетилетия след заразяване с вируса. Инфкецията с HPV не изгражда траен имунитет и при бъдеща среща с вируса, лицата са изложени на повторен риск от заразяване. Само ракът на маточната шийка може да бъде открит рано със скрининг тест. Другите видове рак, причинени от HPV, може да не бъдат открити, докато не станат по-сериозни. Това прави профилактиката с HPV ваксинация още по-важна.

Понастоящем в Европейския съюз (ЕС) има три лицензирани, доказано безопасни и ефективни HPV ваксини: 9-валентна HPV ваксина, 4-валентна HPV ваксина и двувалентна ваксина. И трите HPV ваксини предпазват от HPV типове 16 и 18, които причиняват повечето HPV ракови заболявания. 4-валентната ваксина осигурява защита срещу два допълнителни типа HPV, които причиняват над 90% от гениталните брадавици (типове 6 и 11), а 9-валентната ваксина осигурява най-широката защита, предпазвайки имунизираните лица от най-честите ракови и други заболявания, които инфекцията с HPV може да причини - (6,11,16,18, 1, 33, 45, 52, 58). 4-валентната и 9-валентната ваксини се прилагат и при двата пола.

В България е налична 9-валентната ваксина за имунизация на момичета и момчета над 9 годишна възраст. Ваксината се осигурява безплатно през личния лекар по Националната програма за превенция на рак на маточната шийка на момичета между 10 и 13 години.

Лицата, които не попадат в Националната програма, могат да поръчат ваксината във всяка аптека в страната и да им бъде поставена от личния лекар или друг медицински специалист.

HPV ваксините са сред най-безопасните и най-тестваните ваксини, лицензирани някога. Всяка ваксина срещу HPV е щателно тествана за безопасност и ефективност в клинични изпитвания, преди да бъде лицензирана и представена на широката публика. Първата HPV ваксина е одобрена за употреба през 2006 година, като проследяването на безопасността на HPV ваксините продължава във всяка страна след въвеждането им. Над 156 държави по света имат имунизационни програми срещу HPV, сред които Австралия, Канада, Швеция, Дания, Обединеното кралство, Португалия и др.

Всяко сериозно събитие след имунизация, което потенциално може да бъде свързано с ваксината, се разследва от Глобалният консултативен комитет на Световната здравна организация за безопасност на ваксините (GACVS), който разглежда колко често са се случвали такива събития преди и след въвеждането на ваксината. Не са установени тежки или сериозни нежелани реакции.

Както всички други ваксини и лекарствени продукти, ваксините срещу HPV имат странични реакции, като най-честите такива са болка в мястото на убождане, зачервяване, главоболие. Глобалният консултативен комитет за безопасност на ваксините (GACVS) и Европейската агенция по лекарствата считат ваксините срещу HPV за изключително безопасни.

Не. Правилното използване на презерватив по време на всеки сексуален контакт може да помогне за предотвратяване на предаването на HPV, но не може да осигури 100% защита от инфекция с вируса, поради факта, че HPV се предава и чрез контакт кожа-кожа и може да засегне кожата в съседните области, които остават незащитени от презерватива.

Не. Клиничните изпитвания преди първата HPV ваксина да бъде лицензирана през 2006 г., проследяването на безопасността и прилагането на ваксината в реалната практика потвърждават, че HPV-ваксинацията не причинява никакви репродуктивни проблеми.

Напротив, HPV ваксинацията би могла да предпази плодовитостта, като предотвратява предракови цервикални лезии и рак на маточната шийка. Хирургичното лечение на предракови лезии на шийката на матката по време на бременност може да доведе до преждевременно раждане и загуба на плода, а лечението на рак на шийката на матката (отстраняване на шийката на матката и матката, химиотерапия и/или облъчване) оставя жената неспособна да ражда повече деца.

Не. 4-валентната и 9-валентната ваксини съдържат вирусоподобни частици, произведени от протеиновата обвивка на всеки тип HPV във ваксината.Тези ваксини не са живи ваксини, не съдържат ДНК на вируса и не могат да причинят HPV инфекция или рак. При ваксинация срещу HPV, тялото реагира като произвежда антитела, които помагат на имунната система да се бори с HPV инфекцията при среща с истинския вирус.

Ваксините срещу човешки папилома вирус (HPV) са ефективни и могат да предотвратят повече от 90% от раковите заболявания, свързани с вируса.

HPV ваксинацията е препоръчана за първи път през 2006 г. и в страните с висок ваксинационен обхват като Швеция, Дания, Австралия и Канада, инфекциите с типовете HPV, които причиняват повечето ракови заболявания и генитални брадавици, са намалели с 88% сред тийнейджърките и 81% сред младите възрастни жени. HPV ваксинацията също е намалила броя на случаите на предракови заболявания на шийката на матката при млади жени.

Защитата, осигурена от HPV ваксината, е дългосрочна. Хората, които са получили HPV ваксина са били проследявани поне около 12 години след поставянето ѝ и тяхната защита срещу HPV е все още висока.

Не. HPV ваксините се проследяват за безопасност и ефективност от както момента на тяхното създаване и след получаване на разрешение за употреба. Всички съобщени случаи на съмнения за връзка между поставяне на HPV ваксина и отключване на автоимунно заболяване са щателно прегледани и такава връзка не е доказана.

Над 156 държави и територии по света имат действащи Национални програми за имунизация срещу човешки папилома вирус (HPV), сред тях са Швеция, Обединеното кралство, Дания, Португалия, Испания, Италия, Германия, Норвегия, Канада, Австралия, Туркменистан и други. В Северна Македония ваксинацията срещу HPV е задължителна.

В страни като Обединеното кралство, където Националната програма е добре развита, ваксинацията срещу HPV се осигурява както на момичета, момчета, млади жени до 26 годишна възраст, които са изпуснали ранната ваксинация и рискови групи като хомосексуални мъже до 45 годишна възраст.

Да. Няколко типа HPV са пряко свързани с развитието на различни видове рак при мъжете: рак на пениса, рак на ануса, както и рак на гърлото. Много от тези видове рак се развиват тихо и могат да бъдат открити години или дори десетилетия след излагане на HPV. Четири от всеки 10 случая на рак, свързан с HPV, са при мъже. Понастоящем няма скрининг за тези видове рак при мъжете и няма лечение за HPV след заразяване с вируса. Това прави профилактиката с HPV ваксината и при момчетата още по-важна. В много страни като Обединеното кралство, Австралия и други, момчетата са включени в Националните имунизационни програми срещу човешки папилома вирус.

HPV ваксините могат да се прилагат на лица, момичета и момчета, след 9-годишна възраст. Ваксинацията срещу HPV се препоръчва да бъде извършена преди навършване на 14 годишна възраст, така че всички подрастващи да са защитени от HPV инфекции, които могат да причинят рак в по-късен етап от техния живот.

Жените и мъжете, които не са се ваксинирали в препоръчана възраст, също имат полза от поставяне на ваксината, тъй като дори и да са заразени или били заразени с един или повече от типовете HPV, ваксината им осигурява защита срещу другите типове HPV, към които е които лицата не са били изложени.

Мит:
Една от причините ваксината срещу HPV да е противоречива е, че предотвратява полово предавана инфекция, което кара някои хора да вярват, че е неподходяща за деца.

Всъщност, ваксината осигурява най-ефективна защита, ако е поставена много преди започването на сексуален живот.

Проучванията показват, че поставянето на ваксината срещу HPV не насърчава започването на сексуален живот в по-млада възраст. Това, което прави е да осигурява защита срещу вирус, с който 8 от 10 души ще се заразят и да предпази от свързаните с HPV генитални брадавици и ракови заболявания в по-зряла възраст.

Ваксината срещу човешки папилома вирус се поставя напълно безплатно по Национална програма за превенция на рак на маточната шийка на момичета между 10 и 13 години от личния лекар. Лицата извън програмата, могат да намерят ваксината във всяка аптека в страната и да им бъде поставена от личния лекар или друг медицински специалист.

Проучванията показват, че имунитетът след имунизация с HPV ваксината продължава най-малко 10 години. Няма признаци, че защитата от ваксината намалява при тези, които са ваксинирани и много експерти вярват, че ваксината ще се окаже ефективна в продължение на няколко десетилетия, осигурявайки потенциално доживотна защита.

В някои от страните, в които ваксината срещу HPV се прилага от дълго време се наблюдава драстичен спад в HPV-свързаните заболявания. В Англия 8 години след въвеждането на ваксинацията, HPV-инфекциите, причиняващи рак, са намалели с 86% сред жените на възраст от 16 до 21 години. В Австралия, процентът на заразяване с HPV е спаднал от 22,7% до 1,1% сред жените на възраст от 18 до 24 години между 2005 и 2015 г. В Шотландия предраковите образувания, свръзани с рак на матоната шийка са намалели с 89%.

Да. В идеалния случай жените и мъжете трябва да получат ваксината, преди да станат сексуално активни и да бъдат изложени на HPV. Лицата, които са сексуално активни, също могат да се възползват от ползите на ваксинацията, като бъдат защитени от типовете, с които не са заразени. Не се изисква тест за наличие на HPV. В страните, в които се ваксинират и момчета и момичета до 14 години, както и лица над тази възраст, се наблюдава спад на HPV-свързаните заболявания – такива страни са Швеция, Австралия, Дания, Канада, Нова Зеландия.

Задължителните ваксини или тези, които са в Националния имунизационен календар на Република България се заплащат от държавата и са безплатни за всички български граждани. Препоръчителните ваксини се наричат така, защото не са задължителни за всички (новородени и реимунизации за възрастни), а само за определени уязвими групи от населението (напр. ваксината срещу грип за възрастни, хронично болни или лица с имунна недостатъчност, ваксината срещу хепатит А – за пътуващи, ваксината срещу ротавируси – за кърмачета и малки деца на възраст 6 – 24 седмици и др.)

Фактът, че са препоръчителни, няма нищо общо с каквато и да е опасност или риск от тях – разликата е, че те са предназначени за ограничен брой лица. Като незадължителни, тяхната стойност в някои случаи се заплаща от ваксинирания (за разлика от задължителните ваксини, които се поставят безплатно). Заплащането от ваксинирания (или неговите родители) се разглежда като поемане на лична отговорност за собственото си (или на детето си) здраве. С други думи, желаещият да се ваксинира проявява и лична активна загриженост за предотвратяване на бъдещи тежки заболявания.

Ваксината срещу човешки папилома вирус (HPV) е част от препоръчителните ваксини, но е напълно безплатна за момичета от 10 до 13 годишна възраст по Националната програма за превенция на рака на маточната шийка.

Поставяне на HPV ваксина по време не бременност не се препоръчва. Дори и ваксината да е била поставена по време на бременност, се препоръчва ваксинирането да се отложи до приключване на бременността.